fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarkić: Crna Gora snažno posvećena principima Povelje UN-a

Markić: Crna Gora snažno posvećena principima Povelje UN-a

Podgorica, (MINA) – Mala investicija u cilju jačanja kapaciteta za sistem medijacije u okviru Ujedinjenih nacija (UN), može imati višestruke i dugoročne benefite u ublažavanju krupnih posljedica konflikata, kazao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Robert Markić.

On je učestvovao na Ministarskom sastanku Grupe prijatelja za medijaciju na temu „Inkluzija i vlasništvo u medijaciji“, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Iz MVP su saopštili da su sastankom predsjedavali šefovi diplomatija Turske Hakan Fidan i Finske Elina Valtonen, u svojstvu kopredsjedavajućih tom inicijativom, a prisutnima se obratila i zamjenica generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Rozmari DiKarlo.

Markić je naglasio značaj mirnog rješavanja sporova, uz primat diplomatije i multilateralizma koji vode ka medijaciji.

Kako je istakao, u vremenu kada se čovječanstvo suočava sa konfliktima, humanitarnim i izbjegličkim krizama kakvim nijesmo svjedočili od Drugog svjetskog rata, jako je važno uložiti sve napore da se pređe sa riječi na djela.

„Mala investicija u cilju jačanja kapaciteta za sistem medijacije u okviru UN-a, može imati višestruke i dugoročne benefite u ublažavanju krupnih posljedica konflikata“, naglasio je Markić.

On je naveo da Crna Gora čvrsto podržava značajnije učešće žena u svim fazama prevencije i mirnog rješavanja nastalih sporova, posebno kroz sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, koja akcenat stavlja na snažniju ulogu žena u pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Markić je ukazao na potrebu podizanja svijesti među zemljama o mogućnostima koje model posredovanja nudi i istakao značaj rada Grupe za medijaciju.

On je zahvalio domaćinima na dugogodišnjim naporima koje preuzimaju u pogledu adekvatne promocije modela medijacije u diplomatiji.

Fidan i Valtonen ocijenili su da su medijacija i mirovno posredovanje relevantniji nego ikada i da njihova važnost posebno dolazi do izražaja u vremenima globalne polarizacije i rastućih kriza kada se svijet suočava sa krizama koje zahtijevaju zajedničku akciju i ujedinjene napore.

Oni su naglasili da fokus mora biti na obezbjeđivanju inkluzivnih procesa iz kojih mogu proizaći trajna rješenja aktuelnih konflikata, a koji će, istovremeno, pomoći u prevenciji novih i saniranju već nastalih posljedica.

Fidan i Valtonen su poručili da Grupa mora da nastavi da radi na osnaživanju uloge medijacije i održanju mirovnog posredovanja na dnevnom redu UN-a, posebno imajući u vidu da sukobi postaju sve složeniji i učestaliji u cijelom svjetu.

DiKarlo je kazala da su konflikti u svijetu sve složeniji i nerješiviji i da je aktuelni trenutak prelomna tačka, koja zahtijeva preispitivanje tradicionalnih modela medijacije.

Ona je rekla da danas efikasno posredovanje i prevencija sukoba zahtijevaju sveobuhvatne pristupe, političku hrabrost, istinsko regionalno i međunarodno partnerstvo i mjere na nacionalnom nivou, ali iznad svega zahtijevaju veće povjerenje – među državama članicama i sa UN-om.

Di Karlo je poručila da su inkluzivni pristupi posredovanja potrebni kako bi se uhvatili u koštac sa složenim, osnovnim uzrocima savremenih sukoba.

Ona je ocijenila da održivo posredovanje i rezultati prevencije zahtevaju snažno vođstvo nacionalnih aktera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije