fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić: Prekinuti negativan odnos prema Srbiji

Mandić: Prekinuti negativan odnos prema Srbiji

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da se snažno zalaže za prekidanje negativne prakse prethodnih vlada koje su, kako je naveo, na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije.

Mandić se danas u Palma de Majorci, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Evropske unije (EU), sastao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije, Volfgangom Sobotkom.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Mandić je kazao da su odnosi Crne Gore i Austrije tradicionalno dobri i da dvije države veže velika zajednička istorija.

„Mandić je Sobotku upoznao sa dostignućima Skupštine Crne Gore, apostrofirajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u saopštenju.

Mandić je istakao da su postignuti značajni rezultati na evropskom putu i da ne sumnja da će Crna Gora u junu dobiti pozitivan IBAR.

Kako je naveo, atmosfera u EU, ali i Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja je nikada bolja.

„Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti kada je u pitanju EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje Zapadnog Balkana“, istakao je Mandić.

Sobotka se, kako je saopšteno, saglasio sa Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu Crne Gore.

Na pitanje predsjednika Sobotke o odnosima Crne Gore sa susjedima, posebno naglašavajući Srbiju, Mandić je rekao da parlamentarnu većinu u Crnoj Gori čine predstavnici svih naroda koji žive u zemlji i da je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dijele.

On je dodao da je samim tim za očekivati da crnogorska Vlada treba da vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge.

„Mandić je ponovio stav da se lično zalaže za prekidanje negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja Crne Gore, odnosno da su sve prethodne vlade na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije, sa kojom imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore“, saopštili su iz parlamenta.

Mandić je dodao da upravo zbog raskidanja sa takvom negativnom praksom i podržavaju aktuelnu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i države.

Iz Skupštine su kazali da je Sobotka iskazao potpuno razumijevanje za takav pristup Mandića, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu.

Kako se navodi, Sobotka je dodao da je politika pomirenja koju Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...