fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić: Nijesu nam ostali dani već sati za predlaganje mandatara

Mandić: Nijesu nam ostali dani već sati za predlaganje mandatara

Podgorica, (MINA) – Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da očekuje da će Građanski pokret URA, CIVIS i Socijalistička narodna partija (SNP) potpisati predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade.

Mandić je kazao da su svi poslanici DF-a, Demokrata, Radničke partije, Demosa, Ujedinjene i Prave Crne Gore, spremni odmah da potpišu predlog da Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade.

„Očekujemo da se tim potpisima pridruže i potpisi URA-e, CIVISA i SNP kako bi, kao što smo i najavili predsjedniku Crne Gore, sjutra zatražili mandat za sastav nove Vlade“, naveo je Mandić u obraćanju javnosti.

On je napomenuo i da DF donio odluku da prihvati ponudu koju su predstavnici URA-e i CIVISA saopštili kao njihov „minimum“ u procesu dogovaranja.

Mandić je istakao da vrijeme za dogovor ističe, i da nijesu više u pitanju dani, nego sati.

„Kolege iz URA-e, CIVISA i SNP-a, ja još ne gubim nadu u dogovor, jer vjerujem da svi znamo kolika je odgovornost na nama. Ne vjerujem da će se u ovom vremenu velikih promjena i još većih izazova neko pokazati nedostojnim predstavnikom naroda koji nas je glasao 2020. godine“, poručio je Mandić.

On je kazao da je crnogorska javnost precizno uvidjela da je stara parlamentarna većina razgovore počela teško, opterećeni “nedavnim dešavanjima i krupnim riječima izgovorenim u međusobnim optužbama, ali smo brzo postigli dogovor da ne gledamo unazad nego naprijed”.

„Posao zbog kojeg smo se okupili nije izgledao previše složen, nego jednostavan. I nametalo se logično i prosto pitanje – ko će izabrati novu Vladu, mi koji smo pobijedili na izborima 2020. godine ili predsjednik DPS koji je izgubio te izbore“, rekao je Mandić.

Čini mu se, kako kaže, da su se lako složili da nemaju pravo da ono što je narod dao njima, daju onome kome je to narod oduzeo.

„Nama treba dogovor o Vladi koja će da pokrene Crnu Goru naprijed i nastavi borbu protiv kriminala i korupcije, a predsjedniku DPS da se ta Vlada ne izabere i taj pokret i borba zaustave“, poručio je Mandić.

Mandić je podsjetio da su se usaglasili i potpisali politički sporazum koji je regulisao međusobne odnose i precizirao zajedničke ciljeve, što je, kako je kazao, prvi politički dokument koji obavještava sve adrese koje se nalaze izvan političkih struktura stranaka pobjednica izbora 2020. godine da se ne miješaju u njihove odnose i unutrašnja pitanja Crne Gore.

„No, i pored tog upozorenja, registrovali smo potrebu nekih izvanjaca da žele da vladaju sudbinom ovog naroda i države i da nastave pogubnu praksu prekrajanja narodne volje za zadovoljenje vlastitih potreba. Neki su to radili tajno, koristeći kao glasnogovornike svoje ranije organizovane lokalne strukture, a oni drskiji uključili su se i u otvorenu medijsku kampanju rušenja našeg političkog sporazuma“, naglasio je Mandić.

On je rekao da su kao osnov za formiranje Vlade dogovorili poštovanje demokratskih principa koji prvenstveno uvažavaju rezultate izbora, ali ostavljajući mogućnost za neke eventualne korekcije.

Prema riječima Mandića, u toku razgovora se ispostavilo da taj član sporazuma nije ni najmanje uvažen od nekih potpisnika, nego se čvrsto stajalo na stanovištu da sva mjesta koja su imale kolege iz URA-e, CIVISA i SNP u Vladi Dritana Abazovića, treba da i dalje ostanu političarima iz ovih stranaka.

Mandić je kazao da su uspjeli da u razgovorima naprave nekoliko važnih iskoraka u odnosu na početne pozicije.

„Svi smo pristali da budući mandatar bude predsjednik Lekić. To je važan i, po meni, preloman trenutak naših razgovora. Vjerujem da kada jedanaest različitih stranaka pobjednica parlamentarnih izbora postigne dogovor za budućeg premijera da je ostatak dogovora na dohvat ruke i da je više stvar dobre volje“, dodao je Mandić.

On smatra da je dogovor suštinski važan, ne samo za ovaj trenutak, već i za naredne izbore.

„Ako sada ne bude sporazuma, ko će od birača vjerovati da će ga biti nakon izbora? Ako sada, kada imamo jasnu većinu, ne pokažemo snagu da spriječimo povratak DPS, kako mislimo da vodimo kampanju zajedništva i spriječimo to isto nakon izbora“, pitao je Mandić.

On je istakao da je, razmišljajući u ovim koordinatama, DF odlučio da prihvati ponudu koju su predstavnici URA-e i CIVISA saopštili kao njihov „minimum“ u procesu dogovaranja.

Mandić je podsjetio da su te partije tražile da broj članova Vlade bude uspostavljen na paritetnoj osnovi, odnosno da polovina članova bude birano iz njihovih redova, druga polovina od predstavnika svih drugih stranaka, a da budući premijer Lekić ima, “zlatni glas“ pri donošenju odluka.

„Iako su naši zahtjevi bili i u procesu dogovaranja najmanji, kada se računa snaga kojom treba da se izglasa nova Vlada, DF je donio odluku da to što mu prema broju glasova pripada i što mu je narod dao, svede na najnižu moguću mjeru i dođe do onog minimalnog broja članova Vlade koji bi omogućio da se ispune zahtjevi koje su nam ispostavili URA i CIVIS“, rekao je Mandić.

On je poručio da DF odgovornost izjednačava s vlastitom snagom, te da se ne plaše ni najmanje činjenice što će od Fronta veći broj članova vlade imati, ne samo koalicija “Crno na bijelo”, nego i koalicija “Mir je naša nacija”.

Mandić je rekao da im je cilj da se DPS ne vrati na vlast, da poraženi ne bude pobjednik, a pobjednik poraženi zbog neke fotelje ili nadležnosti.

„Mi na to ne pristajemo i zato smo donijeli ovakvu odluku. Ovaj stav sam prenio našim kolegama koje su učestvovale u razgovorima i očekujem potvrdan odgovor. Vjerujem da kolege iz URA-e i CIVISA ne mogu biti sada protiv vlastitog predloga koji smo mi prihvatili“, naglasio je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Inter slavio protiv Atletika, bez pobjednika u Ajndhovenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Intera pobijedili su večeras u Milanu masdridski Atletiko 1:0, u...