fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić: Iznenađeni smo reakcijom Hrvatske, Vlada da ne uvodi recipročne mjere

Mandić: Iznenađeni smo reakcijom Hrvatske, Vlada da ne uvodi recipročne mjere

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pozvao je Vladu Crne Gore da ne uvodi recipročne mjere povodom odluke Hrvatske da crnogorske političare proglasi nepoželjnim osobama.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova obavijestilo je danas crnogorsku Ambasadu u Zagrebu da su Mandić, poslanik Milan Knežević i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić proglašeni za nepoželjne osobe u Hrvatskoj.

Mandić je, na početku sjednice Skupštine, kazao da Crna Gora neće preduzimati recipročne mjere povodom odluke Hrvatske, ali je kasnije, nakon reakcije poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše, korigovao izjavu.

„Želim da korigujem svoju izjavu. Predlažem Vladi, čija je to ustavna nadležnost, da ne uvodi recipročne mjere“, naveo je Mandić.

Vlada, kako je dodao, vodi unutrašnju i spoljnu politilku.

„Izgovorio sam nešto što mi ne pripada i kažem Vladi da ona odluči po vlastitom nahođenju, a preporučujem joj, u svoje i ime lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, da ne uvodi recipročne mjere“, naveo je Mandić.

Mugoša je prethodno kazao da Mandić preuzima nadležnosti koje mu ne pripadaju.

“Iako znamo da suštinski vodite ovu državu, nemojte barem retorički da formalno ugrožavate institucije sistema, preuzimajući nadležnosti koje vam ne pripadaju”, rekao je Mugoša, obraćajuči se Mandiću.

Mandić je, na početku sjednice, kazao da se od čitave “povike” da će Hrvatska da nanese štetu kolektivno Crnoj Gori, na kraju sve svelo na reakciju u vezi za trojicom političara iz Crne Gore.

“Mislim da nijedan dobronamjerni čovjek nije mogao očekivati da će se u 2024. moderna Hrvatska, u određenom kontekstu, poistovjećivati sa Nezavisnom državom Hrvatskom, na način što će liderima tri parlamentrane stranke koje su glasale da Crna Gora napravi civilizacijski iskorak i osudi najstravičniji zločin, zabraniti ulazak u Hrvatsku”, naveo je Mandić.

On je istakao da Crna Gora ostaje posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

Mandić je kazao da je, nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, pozvao delagaciju hrvatskog Sabora da posjeti Crnu Goru.

Taj poziv je, kako je rekao, i danas otvoren.

“Kako bi sa kolegama iz crnogorskog parlamenta otvoreno razgovarali i otklonili sve moguće nedoumice koje postoje oko rezolucije, koja je mjera naše pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira”, dodao je Mandić.

On je kazao da smatra da u 21. vijeku ne smije postojati zvanična politika koja na bilo koji način pokušava da revitalizuje mračne i sumanute ideologije fašizma i nacizma.

Prema riječima Mandića, Crna Gora je usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu napravila veliki civilizacijski iskorak

On je rekao da je zadovoljan što su svi poslanici u Skupštini Crne Gore, bez obzira na to da li su glasali ili ne za rezoluciju, saopštili da ono što se desilo u Jasenovcu jeste genocid.

Mandić je naveo da, nezavisno od odluke hrvatske Vlade, želi da iskoristi priliku da, u svoje i Kneževićevo ime, ponovo pozove sve poslanike hrvatskog Sabora, članove hrvatske Vlade i građane te države da posjete Crnu Goru.

“U našoj državi imaju prijatelja, kao što i mi njih doživljavamo kao nama veoma blizak narod sa kojim smo dugi niz godina živjeli u istoj državi”, poručio je Mandić.

On je naveo da je uvjeren da današnja Hrvatska i njeni građani nemaju nikakve veze sa režimom i ideologijom koja je vladala Nezavisnom državom Hrvatskom.

“Razumijem da Hrvatska kao nezavisna država ima pravo da vodi politiku kakvu ona želi”, dodao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kazao je da je predsjedniku Skupštine zabranjen ulaz u zemlju Evropske unije (EU), sa velikom vjerovatnoćom da takvu mjeru mogu da prihvate i neke druge članice Unije.

„Imamo potpredsjednika Vlade sa istim statusom“, dodao je Nikolić.

On je ocijenio da je to, prije svega, opomena za premijera Milojka Spajića, da on može biti sljedeći i da sa aktuelnom parlamentarnom većinom Crnoj Gori nema ulaska u EU.

Nikolić je kazao da Mandić nije političar kojem je zabranjen ulazak u Hrvatsku, već državni zvaničnik Crne Gore, jedan od tri najviša u zemlji.

“I kazali ste i napravili ja mislim materijalnu grešku, potvrđujući zbog čega ste dobili ovu zabranu, da se ovom reakcijom Hrvatska poistovjetila sa Nezavisnom Državom Hrvatskom iz Drugog svjetskog rata”, naveo je Nikolić.

On je rekao da Mandić “kao šef parlamentarne većine” unaprijed zna šta će biti postupanje Vlade Crne Gore u odnosu na akciju hrvatske Vlade.

Nikolić je kazao da Hrvatska obilježava sjećanje na ono što se dogodilo u Jasenovcu, da ne negira.

“Za razliku od vas koji negirate i relativizujete ono što se dogodilo u Srebrenici”, dodao je Nikolić.

Svakome je, kako je naveo, jasno da je Hrvatska u ovom trenutku politički zloupotrijebljena za više političke ciljeve “saradnika Aleksanda Vučića u Crnoj Gori”.

“Tu mislim na vas koji ste ovom rezolucijom pokušali da opravdate vaš ostanak u Vladi i parlamentarnoj većini, nakon što je Vlada podržala rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici”, kazao je Nikolić.

Mandić je Nikoliću odgovorio da Rezolucija o Jasenovcu nema nikakve veze sa Vučićem.

“Ono što usvoji parlament Srbije, to ima veze sa Vučićem. Nemojte da potcjenjujete predsjednika Srbije. Ovo je naše izvorno, smišljeno u Crnoj Gori, realizovano u parlamentranoj većini Crne Gore”, kazao je Mandić.

Nikolić mu je odgovorio da su Vučić i njegova parlamentarna većina jednom odbili da usvoje sličnu rezoluciju u parlamentu Srbije, sa sviješću da bi to moglo da zaustavi evropski put te zemlje.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić kazao je da međunarodnim partnerima nije trebalo mnogo da shvate pravi karakter ove Vlade i da se prema njemu odrede.

On je rekao da je to “diplomatski šamar” Crnoj Gori i najrigoroznija mjera koju je Hrvatska izrekla bilo kojoj državi.

“Ako zaista postoji i malo želje da nastavimo naš evropski put i dobre namjere da ne ugrozimo primarni cilj i pitanje oko kojeg se slaže najveći broj građana u Crnoj Gori, mislim da bi danas neko trebalo da podnese ostavku”, kazao je Adžić.

On je naveo da tu najmanje misli na Mandića “koji vodi deklarisano politiku koju vodi”.

“Vi ste i danas izrekli neke stvari za koje mislim da bi trebalo, u ime parlamenta, da se izvinite građanima naše susjedne države, poistovjetivši politiku koju su oni danas vodili sa politikom Nezavisne Države Hrvatske, što svakako ne smije da se čuje iz ovog parlamenta”, poručio je Adžić.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović kazao je da je ironija da Mandić poziva poslanike Hrvatskog sabora na prijateljstvo.

On je rekao Mandiću da na čudan način izražava prijateljstvo.

“Biću zadovoljan kada vi uradite ono što rade hrvatski zvaničnici, oni idu u Jasenovac i izražavaju tugu i bol zbog toga šta se desilo. Kad vi uradite nešto slično i odete u Srebrenicu zajedno sa svojim kolegama, to će biti mjera emancipacije Crne Gore”, naveo je Vuksanović.

On je rekao da to što se danas desilo nije razlog za “opozicioni trijumfalizam”, jer je to, kako je ocijenio, šteta za državu, društvo i građane Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...