fbpx
NaslovnicaCovid19Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane mjere, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević, navodeći da jedino uz odgovornost svih škole mogu biti bezbjedne.

On je u intervjuu za PR Centar rekao da svi moraju biti svjesni da će sa koronavirusom živjeti još najmanje godinu.

Odgovarajući na pitanje kako izbjeći infekciju COVID 19, naročito kada počne školska godina, Laušević je naveo da je osnovna poruka Instituta da se održava adekvatna fizička distanca, higijana ruku.

„Kao i da se nose maske, kad god se nalazite u situaciji gdje nijeste sigurni da li je osoba sa kojom razgovarate inficirana ili ne, a danas je takva situacija da ni za koga nijesmo sigurno da li je inficiran ili nije“, dodao je Laušević.

Na pitanje zbog čega djeca treba da nose maske, ako su u školama odvojena najmanje metar i ako u klupi sjedi jedno dijete, on je odgovorio da ukoliko se pojavi neki slučaj u nekom razredu, ako ne nose masku ostali, onda su oni njegovi blisku kontakti.

„U tom slučaju, moramo staviti svu djecu, ili bar onu djecu koja su najbliža tom djetetu u samoizolaciju, odnosno kućni karantin. To bi dovelo do toga da se svaki čas neke škole otvaraju, zatvaraju, djeca prelaze na online nastavu, pa poslije izvjesnog vremena dolaze ponovo u školu“, kazao je Laušević.

Cilj je, kako je naveo, da se to izbjegne i naprave otporni razredi i škole.

„To znači da ukoliko se pojavi jedan slučaj u razredu, ako svi ostali nose masku i drže distancu, nema potrebe da ostala djeca odlaze u kućnu izolaciju, samo dijete koje je inficirano. Naravno, ovo vrijedi u načelu. Svaki slučaj će se posebno analizirati“, rekao je Laušević.

On je kazao da kontrolisati infekciju u predškolskom uzrastu nije lako kao u školi, upravo zbog toga što ta djeca dosta teško održavaju fizičku distancu i nijesu u obavezi da nose maske.

Laušević je rekao da je preporuka IJZ da uprave vrtića obave razgovore sa svakim roditeljem, ukažu im na rizike, a onda da roditelji sami procjene da li im se „isplati“ da šalje djecu u vrtić.

“Ukoliko u domaćinstvu imaju osobu koja ima hroničnu bolest, topla preporuka je da to izbjegnu. Ako uspijemo da svi zajedno suzbijemo epidemiju i svedemo je na podnošljive mjere, onda je moguće da se ta djeca ponovo vrate u vrtiće”, kazao je Laušević.

On je dodao da je epidemiološka situacija u nekoj državi, provinciji, opštini najvažniji kriterijum koji diktira u kojoj formi će škola da radi.

“Ukoliko je epidemiološka situacija nepovoljna i rizik za prenošenje infekcije jako veliki, generalni stav u svijetu je da tada škole ne treba da se otvore za fizički dolazak učenika”, rekao je Laušević.

Tada postoji, kako je naveo, plan B, odnosno onlajn nastava.

“Naravno i naša država ima određene razlike u opštinama. Tako ćemo i mi zajedno sa Ministarstvom prosvjete procjenjivati, pa će se dešavati da u pojedinim opštinama preporuka bude da se, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, sprovodi onlajn nastava. Biće neke opštine u kojima nema ili ima vrlo malo slučajeva i tamo će škole bez problema moći da rade”, rekao je Laušević.

On je dodao da je obaveza svakog roditelja da ujutru prije polaska u školu izmjeri temperaturu djeteta i provjeri kakvo je njegovo zdravstveno stanje.

Kako je naveo Laušević, ukoliko je bilo šta sumnjivo dijete ne treba da ide u školu.

„Dopunski će takve stvari na odgovarjući način provjeravati učiteljica, odnosno nastavnici, a mi smo preporučili školama da, ukoliko dijete osjeti neke od tegoba koje podsjećaju na kovid, postoji prostor u školi gdje će se to dijete izolovati, do dolaska roditelja ili eventualno zdravstvene službe u nekom težem slučaju“, dodao je Laušević.

Kako je naveo, ukoliko se budu poštovale sve preporuke, škole će biti prilično otporne i bezbjedne.

“U školama se najvjerovatnije neće desiti transmisija, a mi kao roditelji moramo da se potrudimo da nam se ne desi da nam se djeca inficiraju kad izađu iz škole. To znači da se poslije škole, djeca bez maski ne druže i ne igraju sa drugom djecom”, rekao je Laušević.

On je naveo da će svi ljudi morati još najmanje godinu da se „druže“ sa virusom COVID 19.

“Mi ne očekujemo da ćemo imati vakcinu za širu upotrebu prije početka naredne školske godine”, kazao je Laušević.

Najčitanije