fbpx
NaslovnicaCrna GoraLaušević: Maske bezbjedne za djecu

Laušević: Maske bezbjedne za djecu

Podgorica, (MINA) – Maske su bezbjedne za djecu i to su potvrdile Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Američka pedijatrijska organizacija, kao i svi relevantni subjekti, poručio je profesor Dragan Laušević iz Insituta za javno zdravlje (IJZ).

On je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju IJZ-a i Ministarstva prosvjete, precizirao da je stav SZO da djeca od pet do 11 godina mogu da nose maske uvijek kada postoje epidemološke potrebe.

“Takođe, Američka pedijatrijska akademija kaže da sva djeca preko dvije godine mogu bezbjedno da nose maske ukoliko ih naučimo”, naveo je Laušević.

Prema njegovim riječima, nenošenje maske je “junačenje na tuđi račun”, a svi imaju obavezu da štite jedni druge.

“Maskama u školama moramo da zaštitimo djecu, ali i njihove porodice, kao i nastavnike od kojih dobar dio ima hronične bolesti. Ako se razbole u većem broju, čitav sistem će biti u problemu – neće imati ko da drži nastavu”, kazao je Laušević.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori na snazi naredba o nošenju maski za sve osobe starije od sedam godina.

“To znači da smo svi, uključujući djecu, i bez Ministarstva prosvjete pod snagom naredbi. Mudro je stoga preduzeti sve da ne dovedemo u situaciju prosvjetne vlasti da otvaraju i zatvaraju škole, jer onda stvarate nesigurnost i kod samih sebe, odnosno kod samih roditelja”, naveo je Laušević.

Najčitanije