fbpx
NaslovnicaCrna GoraLaličić: Poslanici većine nijesu sudije Ustavnog suda

Laličić: Poslanici većine nijesu sudije Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Konačnu riječ o tome da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav treba da da Ustavni sud, bez obzira na odluku Skupštine, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić.

Ona je rekla da poslanici parlamentarne većine tuže, a nijesu tužioci, sude, a nijesu sudije, utvrđuju što je neustavno, a šta nije, a nijesu sudije Ustavnog suda.

“Tako bi se u kratkim crtama moglo opisati ponašanje poslanika parlamentarne većine u sastavu radnih tijela Skupštine”, navela je Laličić.

Ona je kazala da ishod posljednje sjednice Ustavnog odbora nije bilo teško predvidjeti.

Laličić je podsjetila da su svi poslanici većine podržali Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav.

Time, kako je rekla, inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav treba da se razmatra na sjednici Skupštine.

“Ali da podsjetimo parlamentarnu većinu da konačnu riječ bez obzira na odluku Skupštine ipak treba da da Ustavni sud”, navela je Laličić.

Ona je kazala da je sva prilika da će se na tu konačnu riječ ipak morati malo sačekati.

“Ili se spremaju da još jednom na djelu demonstriraju svoju silu, da demonstriraju da je 41 veće od 40, pa možda ulogu Ustavnog suda ovog puta preuzme Skupština, ili pak Ustavni odbor”, kaže se u saopštenju.

Laličić je rekla da se, imajući u vidu nastupe poslanika, ne bi začudila da se i to desi.

Ona je kazala da bi, da nije ozbiljna situacija, posljednja sjednica Ustavnog odbora u najmanju ruku bila komična.

Laličić je rekla da su se poslanici utrkivali koji će više pred kamerama i javnošću koja, kako je navela, nije željna njihovih “mudrosti” jer je zasićena njihovim nakaradnim tumačenjem Ustava, prezentirati verziju argumenata koji idu u prilog već unaprijed donijetoj odluci da je Đukanović povrijedio Ustav.

Ona je navela da je poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević u svom stilu utvrdio da je ”predsjednik ne samo povrijedio Ustav nego ga je bacio pod noge“.

“On to da ustvrdi, koji je zajedno sa kolegama iz DF-a u Skupštini Crne Gore baš gazio Ustav, čupao instalacije i lomio skupštinski inventar kako bi spriječio izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, kaže se u saopštenju.

Knežević se, kako je rekla Laličić, na sjednici zabrinuo što su poslanici DPS-a izabrali vaninstitucionalni vid borbe.

“Pri čemu je ”iskreno zažalio” što se na taj način Crna Gora udaljava od Evropske unije”, navela je Laličić.

Prema njenim riječima, Knežević je pritom javno, bez ustezanja ponudio opoziciji vezanu trgovinu – “vi nama Lekića za mandatara, mi vama povlačenje Zakona o predsjedniku”.

Laličić je kazala da je “pored brojnih nebuloznih konstatacija, i Knežević slično nekim svojima koleginicama na kraju svog nadahnutog nastupa, zaključio da je Zakon o predsjedniku neophodan, pa nema veze što je neustavan”.

“Kako reče, prinuđeni su da donesu izmjene Zakona o predsjedniku kako bi Đukanovića i sve buduće predsjednike stavili u “ustavne regule i time pokazali da konačno, većina od 41 poslanika može sve što joj padne na um”, kaže se u saopštenju.

Laličić je kazala da je poslanica URA-e Suada Zoronjić sebi dala za pravo da zamoli poslanike opozicije da 28. novembra glasaju za sudije Ustavnog suda.

“Ona koja je u julu ove godine 18 puta bila uzdržana i time direktno doprinijela blokadi izbora sudija Ustavnog suda”, navela je Laličić.

Ona je rekla da su poslanici URA-e, dakle i Zoronjić pored ostalih, glasali za izmjene Zakona o radu na osnovu kojih je i dvojici sudija Ustavnog suda morala prestati funkcija godinu ranije, zbog odlaska u penziju.

“Ona, za koju bi svaki Ustavni sud donio odluku da joj je mandat verifikovan suprotno zakonu i Poslovniku Skupštine Crne Gore, na način što je Skupština preuzela nadležnost Državne izborne komisije”, kazala je Laličić.

Ona je dodala da su puni doprinos utvrđivanju da je Đukanović povrijedio Ustav dali i ostali članovi Ustavnog odbora, koji su imali gotovo identičnu priču i istovjetne argumente.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije