fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić obrazlaže program i sastav vlade 24. novembra

Krivokapić obrazlaže program i sastav vlade 24. novembra

Podgorica, (MINA) – Mandatar Zdravko Krivokapić predstaviće program i personalni sastav nove vlade na sjednici crnogorskog parlamenta 24. novembra.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je novinarima da su danas formirali Radnu grupu, koja će do kraja sedmice utvrditi predlog odluke o dopunama Poslovnika, koje će omogućiti nesmetan rad i funkcionisanje parlamenta u uslovima pandemije koronavirusa.

On je najavio da će u sljedeći utorak na Kolegijumu utvrditi finalnu verziju predloga odluke o dopunama Poslovnika.

„Odmah nakon procesuiranja tog akta sazvaću sjednicu Skupštine za 23. novembar na Cetinju sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog odluke o dopunama Poslovnika“, naveo je Bečić.

On je rekao da će u Podgorici 24. novembra biti održana sjednica na čijem će dnevnom redu biti izbor Vlade.

Bečić je kazao da je na Kolegijumu jednoglasno zaključeno da se od mandatara zatraži da najkasnije tri dana prije održavanje sjednice u Podgorici dostavi poslanicima predlog sastava i programa vlade, kako bi poslanici imali dovoljno vremena da se pripreme za sjednicu.

On je dodao da je dogovoreno da na narednom Kolegijumu forimiraju radnu grupu, koja će se baviti temeljnim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine.

Bečić je kazao da je predložio da se u narednom periodu razmotri još nekoliko pitanja, između ostalog, da se formira radna grupa koja će raditi na pripremi odluke o izboru privremenog skupštinskog odbora, koji bi se bavio reformom izbornog zakonodavstva, kao i radna grupa koja bi se bavila pripremama predloga zakona o Skupštini Crne Gore.

Bečić je istakao da je sjednica na kojoj će Krivokapić obrazložiti program i sastav vlade zakazana malo kasnije zbog kovid-a 19 i činjenice da se svakim danom povećava broj poslanika koji su zaraženi koronavirusom.

„Zajednički smo zaključili da je najefikasnije da stvorimo istinske formalne pretpostavke, da ne radimo ništa mimo onoga što je jasno propisano i uređeno“, ponovio je Bečić.

On je kazao da su imali sadržajan i konstuktivan sastanak Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Bečić je dodao da je zadovoljan odgovornošću i konstruktivnošću koje su pokazale vlast i opozicija.

Predsjednik kluba poslanika Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je novinarima da su zbog situacije sa kovidom odlučili da se održi kratka sjednica na kojoj će se donijeti konsenzualna odluka da poslanici koji imaju koronavirus mogu da glasaju onlajn.

Prema njegovim riječima, ta odluka je oročena do 31. decembra.

Radunović je dodao i da će se formirati radna grupa koja će se pozabaviti ozbiljnijim izmjenama poslovnika.

„Datum održavanja sjednice – 24. novembar, je možda malo kasnije nego što su ljudi očekivali. Međutim, imamo naravno problem svi koji moramo da održimo sjednice stranačkih tijela“, dodao je Radunović.

On je kazao da, sa obzirom na kovid 19, Nova srpska demokratija očigledno neće moći da održi Glavni odbor.

„Predsjednik (Andrija) Mandić je već na terenu i u manjim grupama po gradovima Crne Gore održava konsultacije. Na kraju ćemo vjerovatno morati da odluku donesemo na Predsjedništvu“, naveo je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da ta partija neće opstruirati budući rad parlamenta, jer se radi o vanrednoj situaciji.

“Moramo doći do određenih proceduralnih pretpostavki u smislu izmjena Poslovnika, da se može obezbijediti onlajn glasanje za novu vladu”, kazao je Živković.

Krivokapić je ranije najavio da će buduća vlada imati 12 ministarstava.

Mandatar obrazlaže u Skupštini Crne Gore svoj program i predlaže sastav vlade, o čemu parlament odlučuje istovremeno.

Najčitanije