fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Crnogorski zdravstveni sistem dobro se snalazi

Krivokapić: Crnogorski zdravstveni sistem dobro se snalazi

Podgorica, (MINA) – Crnogorski zdravstveni sistem dobro se snalazi u trenutnoj situaciji koja je izazvana koronavirusom, ocijenila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Ona je agenciji MINA kazala da je poslije perioda corona free bilo najava da slijedi novi talas, ali da ih je dosta iznenadila masovnost inficiranja koronavirusom mlade populacije.

“Crnogorski zdravstveni sistem se dobro snalazi u trenutnoj situaciji. Nastavljeno je sa opremanjem zdravstvenih ustanova, tako da smo drugi talas dočekali spremnije”, rekla je Krivokapić.

Ona smatra da su se građani tokom perioda corona free dosta opustili.

“Razlog zbog koga je došlo do povećanog broja oboljelih je što smo se neodgovorno ponašali. Mislili smo da će virulentnost opasti sa toplim danima, smanjili smo upotrebu maski, otvorile su se sve institucije i ugostiteljski objekti, tako da su kontakti bili veći”, kazala je Krivokapić.

Kako je navela, sve zemlje u okruženju se susreću sa istim problemima.

“Virus nas je uvjerio da nema pravila. Ono što moramo da shvatimo je da niko nije pošteđen”, kazala je Krivokapić.

Prema njenim riječima, o ulozi i značaju epidemiologa počelo je da se razmišlja tek kad se dogodila infekcija beba u Bijelom Bolju.

“Ministarstvo zdravlja dalo je specijalizacije u svim zdravstvenim ustanovama, gdje ih do tada nije bilo, i sada sve ustanove imaju epidemiologe. Nije problem da se u novonastaloj situaciji vrši i preraspodjela kadra, gdje je epidemiološka situacija gora, što se u Crnoj Gori i radi”, navela je Krivokapić.

Ona je rekla da i privremene bolnice, u skladu sa procjenom epidemiološke situacije, ponovo mogu biti aktivirane.

Krivokapić je savjetovala građane da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela.

“Svaki građanin treba da doprinose, nosi maske, drži odstojanje i što manje izlazi”, rekla je Krivokapić.

Ona je kazala da crnogorski zdravstveni sistem za sada ima dovoljno zaštitne medicinske opreme.

“Nikada ne možemo reći da zaštitne medicinske opreme ima dovoljno. Svakodnevno stiže medicinska oprema. Mislim da bi u bolnicama trebalo nabaviti više kvalitetnijih maski i zaštitnih odijela”, zaključila je Krivokapić.

Najčitanije