fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoprivica podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema

Koprivica podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema

Podgorica, (MINA) – Izvršni direktor Centar za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podnio je ostavku u Savjetu statističkog sistema.

Iz CDT-a je saopšteno da je danas u sedam sati i 15 minuta, bez prethodnog obavještenja, po hitnom postupku, počela elektronska sjednica Savjeta na kojoj se članovi u roku od 24 sata moraju izjasniti da li prihvataju nacrt Zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

Ocjenjuje se da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o tako važnom zakonu odlučuje na predloženi način.

“Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje”, kaže se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da ih je zakazivanja elektronske a ne redovne sjednice onemogućilo da o predloženom nacrtu kažu mišljenje, čuju stavove drugih i da predlože rješenja za poboljšanje jer, po proceduri, elektronska sjednica služi samo izjašnjavanju a ne raspravi.

“Ovim se potpuno obesmišljava uloga Savjeta definisana u Zakonu o zvaničnoj statistici koji ovo tijelo definiše kao stručno i savjetodavno tijelo koje treba da unapređuje statističku kulturu i znanje”, kazali su iz CDT-a.

Oni ocenjuju da “ovdje očigledno nema riječi ni o kulturi niti znanju”, nego o nečijoj, kako su rekli, političkoj potrebi da izigra zakon i da Savjet svede na vegetiranje u okviru statističkog sistema.

„CDT ne pristaje na ovakav tretman i zato ovim simboličkim činom skrećemo pažnju na potrebu javne rasprave o ovom i svim drugim važnim pitanjima za funkcionisanje države Crne Gore i napredak u njenim EU integracijama”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...