fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonstituisan novi saziv Skupštine, bez kandidata za predsjednika

Konstituisan novi saziv Skupštine, bez kandidata za predsjednika

Podgorica, (MINA) – Novi saziv crnogorske Skupštine konstituisan je danas verifikovanjem poslaničkih mandata osvojenih na parlamentarnim izborima 11. juna.

Najstariji poslanik u novom sazivu Milan Lekić, iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koji je predsjedavao sjednicom, rekao je da službi Skupštine nije dostavljen nijedan predlog kandidata za predsjednika parlamenta.

“Kako trenutno nema predloga dajem pauzu, a o daljem nastavku rada bićete blagovremeno obaviješteni“, naveo je Lekić na konstitutivnoj sjednici parlamenta.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša predstavio je Skupštini izvještaj DIK-a o rezultatima parlamentarnih izbora.

Podnošenjem izvještaja DIK-a započeo je mandat poslanicima 28. saziva Skupštine.

Mugoša je kazao da je izborni dan protekao na miran i demokratski način, što su konstatovale kako domaće, tako i strane posmatračke misije.

„Predstavlja posebno zadovoljstvo što se izborni dan nije razlikovao u odnosu na izbore u zemljama sa mnogo dužom demokratskom tradicijom, kao i što nijesu zabilježene nepravilnosti ili incidenti, koji bi na bilo koji način mogli dovesti u pitanje legalitet i legitimititet izbornog procesa“, naveo je Mugoša.

On je kazao da očekuje da će upravo 28. saziv Skupštine uspjeti da realizuje izbrnu reformu i time demonstrira jasnu privrženost potrebi unapređenja zakonskih rješenja, ali i afirmaciji opšte prihvaćenih međunarodnih izbornih standarda.

Skupstina novi saziv 1
foto: MINA

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad (PES) imaće 24 poslanika, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 21.

Koalicija ZBCG imaće 13 poslanika, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačka stranka šest.

Po dva predstavnika u parlamentu imaće koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa.

Skupstina, novi saziv
foto: MINA

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi