fbpx
NaslovnicaCrna GoraOslobođeno 50 hiljada mjesta kod izabranih doktora

Oslobođeno 50 hiljada mjesta kod izabranih doktora

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno (FZO) osiguranje izmijenio je Pravilnik o broju osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora, čime će se, kako je saopšteno, osloboditi oko deset hiljada mjesta u Podgorici, odnosno 50 hiljada na nivou države.

Iz FZO su kazali da će, nakon izmjena pravilnika, kod jednog izabranog doktora moći da se registruje do dvije hiljade osiguranika, bez obzira na njihovu starosnu strukturu, što do sada nije bio slučaj.

“Ovim izmjenama, na nivou Podgorice oslobodiće se oko dest hiljada mjesta, odnosno na nivou Crne Gore oko 50 hiljada mjesta kod izabranog doktora.”, kaže se u saopštenju.

U Fondu smatraju da će ta odluka posebno imati pozitivan uticaj na oslobađanje mjesta kod izabranih pedijatara, koji su do sada bili odgovorni za zdravlje djece i odraslih.

“S obzirom na to da će nakon izmjena pravilnika dio osiguranika prava moći da ostvaruje kod izabranog doktora za odrasle, pedijatri će imati mogućnost da se u potpunosti fokusiraju na zdravlje djece i pružanje pedijatrijske zdravstvene zaštite”, navodi se u saopštenju.

Iz FZO su kazali da će izabrani doktori ubuduće moći da na optimalan način planiraju i zakazuju preglede i pružaju potrebne usluge u skladu sa zdravstvenim prioritetima.

“Dok pomenuta promjena ljekarima neće predstavljati dodatno opterećenje, jer su i do sada pružali zdravstvene usluge osiguranicima koji nijesu imali izabranog doktora”, kaže se u saopštenju.

Iz Fonda kazali da je njihova obaveza da obezbijede ostvarivanje prava osiguranika na najbolji način, pa su, kako su naveli, i ove izmjene pravilnika donijete u tom pravcu.

“Pri čemu će se osiguranicima omogućiti da imaju svoje izabrane doktore koji će u kontinuitetu voditi računa o svim segmentima njihovog zdravlja”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da osiguranici od 1. maja, u svim domovima zdravlja, mogu izvršiti odabir ljekara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije