fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Izmjena zakona bila bi protivustavna

Katnić: Izmjena zakona bila bi protivustavna

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ocijenio je da su postojeći zakoni o državnom tužilaštvu i specijalnom državnom tužilaštvu sjajni i donijeti uz sve procedure.

On je u emisiji Teleskopija na Televiziji Crne Gore rekao da je zakon o tužilaštvu potpuno usaglašen sa evropskim i da bi izmjena bila protivustavna.

“Evropa je shvatila da su ovi zakoni i tužilačke institucije zadnja brana svemu retrogradnom i političkom uplivu u tu instituciju, da se ne mijenja na taj način, postoje pravila”, naveo je Katnić.

On je kazao da ga je premijer Zdravko Krivokapić pozvao da razgovaraju o saradnji i pomoći koju bi Vlada mogla pružiti, što je, kako je kazao, svesrdno prihvatio.

“Predložio sam saradnju, da nastavimo sa borbom protiv organizovanog kriminala, i od premijera zatražio pomoć koju Vlada može da pruži. Zaključio sam da on, budući da nema partiju, nema mogućnosti da utiče na zakonodavno tijelo”, rekao je Katnić.

Katnić je kazao da je iznenađen odlukom Apelacionog suda da na ponovno odlučivanje vrati slučaj pokušaja terorizma 2016. godine, ali da je poštuje.

On je ocijenio da je potrebno da tužioci koji su radili na predmetu Državni udar nastave da rade na njemu, prenosi portal RTCG.

Katnić je podsjetio da je devet osoba potpisalo sporazume o priznanju krivice.

“Sud je donio odluku da je priznanje u skladu sa dokazima. Ta lica su bila optužena za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma”, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, građanima treba da je jasno da su ruski i srpski nacionalisti i pripadnici kriminalnih grupa odlučni da se obračunaju sa specijalnim tužiocem i svima koji su spriječili pokušaje terorizma.

“Ne mogu da podnesu da su poraženi, da su otkriveni u imperijalističkoj aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je i pokušaj da se promijene ovi zakoni”, naveo je Katnić.

On je rekao da Evropska komisija jasno ističe uspjehe Tužilaštva.

Komentarišući prijavu koju je podnio specijalni tužilac Živko Savović zbog slučaja Državni udar, Katnić je kazao da se radi o medijskim spinovima i pojasnio da tužilac nije mogao da podnese krivičnu prijavu.

“Nije problem što je tužilac Savović mislio da je neko počinilo krivično djelo, već njegov postupak. Kršenje zakona ovog tužioca dovelo je u pitanje kredibilitet Tužilaštva, on je ozbiljno prekršio norme i zakonske obaveze”, ocijenio je Katnić.

On je naveo da su netačne tvrdnje Savovića da je “perfidno ometao” podnošenje krivičnih prijava protiv Ivana Brajovića.

Upitan da prokomentariše navode o zloupotrebi položaja po pitanju objavljivanja transkripta razgovora funkcionera Demokrata, Katnić je naveo da je sve uradio u skladu sa zakonom.

“Donio sam, da bi se sve to razjasnilo, da se samo sa malog segmenta skine oznaka tajnosti. Imam pravo na to, stvoreni su uslovi. Postavljeno je rješenje na sajtu, vidjeli ste kakav je odnos bio tužilaca i određenih političkih struktura”, rekao je Katnić.

On je naveo da nije dužan da uništi materijal.

“Da biste vi pratili jednu organizovanu kriminalnu grupu, morate ozbiljno i dugotrajno njima da se bavite. Kada smo dobili saznanje da oni dobijaju informacije, morali smo da radimo konspirativno i to smo radili u pravcu utvrđivanja njihovih krivičnih djela”, rekao je Katnić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega su tačno prisluškivani funkcioneri Demokrata, Katnić je naveo da postoji osnov sumnje da je formirana kriminalna grupa radi izvršenja krivičnih djela, a jedno je iznuda.

“Nije smisao da li je moja odluka racionalna, ja sam imao osnov zakonski, i vjerujem da je bio zadnji momenat. Ovdje je esencija da li su pripadnici jedne kriminalne grupe uspjeli da se inflitriraju u SDT i da li su određene političke strukture za svoj interes dobijali informaciju”, kazao je Katnić.

Katnić je odbacio tvrdnje da “u fioci drži pojedine predmete kako bi ucjenjivao pojedine političare kad za to dođe vrijeme”.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...