fbpx
NaslovnicaCrna GoraKaradaglić: Crna Gora je moj temelj i snaga

Karadaglić: Crna Gora je moj temelj i snaga

Podgorica, (MINA) – Poznati crnogorski i svjetski gitarista Miloš Karadaglić kazao je da mu, nakon zatišja zbog koronavirusa, nastupi nikad nijesu bili draži i bitniji, i da je srećan što taj novi doživljaj dijeli i sa publikom kod kuće, u Crnoj Gori.

On je rekao da će djela, koja će izvesti večeras na koncertu u Kotoru, obilježiti različite periode njegovog života i da, kao takva, nastavljaju da tkaju muziku njegovog sopstvenog bića.

“Poslije zatišja korone nastupi mi nikad nijesu bili draži i bitniji. Srećan sam što taj novi doživljaj dijelim i sa publikom kod kuće, u Crnoj Gori”, kazao je Karadaglić u intervjuu agenciji MINA.

Proslavljeni gitarista iz Crne Gore ove godine obilježava značajan jubilej – deceniju od izlaska prvog, od ukupno šest studijskih albuma.

Prvi album “Maditeraneo”za Deutsche Grammophon proveo je 28 sedmica na vrhu svjetske top liste i lansirao ga u zvijezde. Skoro da ne postoji grad i dvorana u svijetu u kojoj Karadaglić nije nastupao od tada.

Uslijedili su “Latino”, “Aranjuez”, “Blackbird”, “Sound of Silence”, a na šestom “The Moon and the Forest” našli su se koncerti koji su specijalno pisani za njega i koji pomjeraju granice mogućeg kada je u pitanju repertoar za gitaru i orkestar.

“Kad ponekad zatvorim oči i sumiram utiske proteklih deset godina, zanimljivo je da mi nije na prvom mjestu taj planetarni uspjeh, šest albuma za Univerzal, veliki koncerti od Los Anđelesa do Tokija, i život koji sam izgradio za sebe i o kojem sam maštao još kao klinac iz barake muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici”, kazao je Karadaglić.

Prema njegovim riječima, na prvom mjestu su mu ljudi.

“Oni divni ljudi koji su uz mene, bez obzira na sve: moja publika koja mi kad sviram otvori svoju dušu i da mi je na isti način na koji ja dajem sebe. Taj jezik duše je nešto što ne može zamijeniti ništa na ovom svijetu”, kazao je Karadaglić.

Na solističkom koncertu u okviru festivala KotorArt, Karadaglić se, kako kaže, vratio djelima koja mu lično znače i koja su mu u proteklih 18 mjeseci korona krize bila utjeha i bijeg.

“Bahova monumentalna Čakona, Domenikonijeva Kojunbaba, Albenizov Asturijas – ta djela su nepresušan izvor kreativne energije i prate me gdje god da sam. One su kao neki stari prijatelji koji su uvijek tu za mene”, rekao je Karadaglić.

Kako je naveo, prave vrijednosti, jaka osjećanja i topli ljudi, nikad nijesu bili potrebniji nego danas.

“Danas, kad polako i postepeno gubimo svoju dušu u modernim tehnologijama i prolaznim, nebitnim, nesuštinskim stvarima. Srećan sam što mi muzika daje imunitet upravo na taj, mnogo problematičniji i jači “virus” od ovog trenutnog”, pojasnio je Karadaglić.

U nastupajućoj sezoni očekuju ga koncerti u Sjevernoj Americi, Aziji i Evropi. Posebno se izdvaja koncert u Royal Albert Hall-u u junu naredne godine.

“Kralj Aranhueza”, “Mađioničar”, “Heroj gitare” – samo su neki od epiteta koji krase njegovo ime kada je u pitanju svjetska kritika.

Karadaglića svjetski mediji nazivaju superstarom, dokazanim „klasičnim gitarskim bogom“, „mađioničarem na gitari“.

Podgoričanin, koji već dvije decenije živi u Londonu, ima impresivnu karijeru kojom je stekao svjetsku slavu. Ovaj umjetnik je jedan od najboljih ambasadora Crne Gore, koju u svijetu predstavlja na najbolji način.

“Crna Gora je moj početak i kraj, temelj u mojoj duši, snaga na kojoj gradim sve kule od karata, koje svakodnevno rušim i gradim. Ponosite i prkosne male zemlje kao što je ova naša, najljepša na svijetu, žive i opstaju na leđima predaka koji su se vjekovima borili za sve nas, braneći nam obraz, čast i slobodu”, naglasio je Karadaglić.

On je neke od prvih koraka napravio upravo na KotorArt-u, a smatra da kotorska energija kreira idealan prostor za umjetnost i muziku.

“Uprkos svemu što se dešava, bitno je da učinimo sve što je do nas da opstane umjetnost. Tu odgovornost imaju institucije kao što je KotorArt, umjetnici, ali takođe i publika”, rekao je Karadaglić.

On je naglasio da nema mjesta gdje nije govorio o tom festivalu sa svojim kolegama i prijateljima na drugim velikim festivalima i događajima u svijetu.

“Slušati ih u Kotoru je i za mene veliki lični uspjeh, zadovoljstvo i čast”, kazao je Karadaglić.

On je poručio da je za njega veliki događaj svaki nastup kod kuće.

“Pred svojom publikom sam uvijek ponovo rođen, kao da uvijek zatvaram jedno i počinjem neko novo poglavlje. To je razlog zbog kojeg ne nastupam često ovdje, jer u emotivnom smislu za mene ne postoji ništa zahtjevnije i jače”, kazao je proslavljeni gitarista.

Prolazio je kroz mnoge cikluse, a sada, kako kaže, ponalazi kompozicije koje ga guraju u neki novi talas kreativnosti.

Naredna sezona vodi ga u nove vode, interesantne projekte sa novim repertoarom i idejama, a predstojeći period biće mnogo konzervativniji i na neki način bliži počecima umjetnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije