fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedijska pismenost kao međupredmetna tema za osnovne škole

Medijska pismenost kao međupredmetna tema za osnovne škole

Podgorica, (MINA) – Uvođenje medijske pismenosti u nastavu kao međupredmetne teme u više različitih predmeta dobra je inicijativa i taj model bi trebalo primijeniti u osnovnim školama, smatraju u Institutu za medije.

Direktorica Instituta, Olivera Nikolić, kazala je da je način da to bude međupredmetna tema dobar način za osnovne škole imajući u vidu da danas djeca mnogo rano kreću da koriste internet, onlajn medije, društvene mreže.

“Potrebno je da se taj vid edukacije u školskom sistemu uvede što ranije i to kao obavezni nastavni sadržaj, od šestog, sedmog, osmog razreda osnovne škole”, navela je Nikolić.

Prema njenim riječima, potrebno je da se pojača pozicija predmeta medijska pismenost u obazovom sistemu u srednjim školama.

“Da bude obavezni izbroni predmet ne samo u gimnaziji, već u svim ostalim srednjim školama u Crnoj Gori, u drugom i trećem razredu”, rekla je Nikolić.

Ona smatra da bi stavljanje medijske pismenosti u maturski katalog pojačalo snagu tog predmeta, da bi đaci bili motivisani da ga više biraju, a profesori više promovišu.

U udruženju Roditelji saglasni su da medijsku pismenost treba uvesti u obrazovni sistem.

„Mora biti definitino uvedena jer o medijskoj pismenosti pričamo ali se i dalje tome ne posvećuje dovoljna pažnja. Mislim da tu ima još puno posla, da je mnogo važno da se na sistematičniji način pristupi”, rekla je izvršna direktorica Udruženja, Kristina Mihailović.

Ona je kazala da roditelji nijesu dovoljno upoznati koliko je važno da njihova djeca budu medijski pismena da imaju prave informacije i koliko su im netačne informacije, koje mogu biti opasne, dostupne svakog dana.

„Sa te strane, medijskoj pismenosti mora da se posveti detaljna pažnja. Da li to uraditi kao poseban predmet, ili da bude izborni ili dio određenih predmeta, to je pitanje struke”, rekla je Mihailović.

U podgoričkoj Gimnaziji smatraju da medijska pismenost treba da ostane izborni predmeta.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović rekla je da su u toj školi radili na popularizaciji predmeta  i ukazivali na značaj medijskog opismenjavanja mladih.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, ove školske godine 64 učenika u gimnazijama u Baru, Budvi, Cetinju, Mojkovcu i Tivtu izabralo je medijsku pismenost kao izborni predmet.

Najčitanije