fbpx
NaslovnicaCrna GoraJovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade

Podgorica, (MINA) – Književnik Jovica Aćin dobitnik je ovogodišnje Njegošove nagrade za roman Srodnici, u izdanju Lagune iz Beograda.

Prema mišljenju Žirija, roman Srodnici, napisan je “postupkom majstora koji suvereno vlada umijećem pripovijedanja, jednako kao i gradnjom vrlo složene romaneskne strukture”.

“Roman je moguće gledati i kao svojevrsnu krunu dosadašnjega Aćinovog književnog opusa, koji je u svim svojim razgranatim vidovima, djelo jedne potpune posvećenosti i predanosti književnosti kao životnom izboru”, kaže se u obrazloženju.

Iz Ministarsta kulture su saopštili da je žiri raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Navodi se da je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravljen uži izbor od devet kandidata za dodjelu tog prestižnog međunarodnog priznanja.

„U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je prethodno utvrđenu listu sveo na uži izbor u koji su ušli, Aćin, Sinan Gudžević i Vlada Urošević. Tajnim glasanjem, velikom većinom glasova, odlučio je da nagradu dodijeli književniku Jovici Aćinu iz Beograda“, kaže se u saopštenju.

Žiri za dodjelu nagrade čine istaknuti književnici iz sedam država regiona, čiji je predsjednik Bogomil Đuzel iz Sjeverne Makedonije.

Članovi su Ivan Lovrenović iz Bosna i Hercegovina, Rusanka Lyapova iz Bugarske, Dušan Šarotar iz Slovenije, Gojko Tešić iz Srbije, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Vlatko Simunović iz Crne Gore.

Njegoševu nagradu uručiće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Cetinju.

Najčitanije