fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Joanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Podgorica, (MINA) – Insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena je Crna Gora, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, navodeći da država ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

“Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, pobjedi dobra nad zlom, vaskrsenju ljubavi”, rekao je Joanikije za beogradsku Politiku.

On je naveo da podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Cetinju, tumači kao „prizemnu i kratkovidu zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe”.

Prema riječima Joanikija, ti „političari prošlosti su radi očuvanja doskorašnjih pozicija, bili spremni i da zakrve najrođeniju braću“.

“Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je uzrokovala sukobe nekim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mjesto održavanja/ spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom i svim relevantnim međunarodnim konvencijama”, kazao je Joanikije.

Kako je naveo, blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja, prenosi Portal Dan.

“Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak”, rekao je Joanikije.

Upitan može li se “raspolućena” Crna Gora ponovo ujediniti, on je istakao da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primjer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

On smatra da dešavanja na Cetinju, ipak, nijesu bacila sjenku na svečani čin ustoličenja jer, kako je naveo, sve veliko i značajno u istoriji crkve nosi istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije