fbpx
NaslovnicaCrna GoraJelušić: Stav URE odbijajući ako se SPC definiše kao tradicionalna

Jelušić: Stav URE odbijajući ako se SPC definiše kao tradicionalna

Podgorica, (MINA) – Stav Građanskog pokreta (GP) URA biće odbijajući ako Temeljni ugovor Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) definiše kao tradicionalnu, a Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) implicitno zabrani, kazala je poslanica URA-e Božena Jelušić.

Jelušić je, u Drugačijoj radio vezi na Radiju Antena M, rekla da glasanjem za Zakon o slobodi vjeroispovijesti URA nije već dala u vlasništvo SPC, pa, sljedstveno, i državi Srbiji najvrednije što Crna Gora ima u materijalnom, duhovnom, kulturnom, identitetskom smislu – 650 sakralnih objekata.

Ona je demantovala da je svojim glasom, “presudila” da kulturna baština Crne Gore postane vlasništvo države Srbije.

“Tih 650 crkva morala je neka druga ruka da zaštiti i imala je mehanizme i sada će biti zaštićena. Šta znači delegirati odgovornost u krajnjem postupku jedne apsolutne institucionalne razgradnje imovine crnogorske, prema četiri glasa?”, upitala je Jelušić.

Prema njenim riječima, ako se bilo koja država, njena imovina, memorija, kulturno sjećanje brani jednom rukom, “tu nešto sumnjivo ima, to metodološki nije dobro.”

Jelušić je, na podsjećanje da eparhije SPC nemaju vlasništvo mimo te crkve, da je to zapisano u Ustavu SPC i da je SPC crkva države Srbije, kazala da ona nema takav osjećaj, i da je zamjena teza misliti da su crkve sada vlasništvo Srbije.

“Ovo sa crkvama je počelo sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, sa mogućnošću da se i građanima oduzme imovina. Tu je trebalo mnogo više opreza i ovo što pitate mene trebalo je pitati druge ljude u drugom trenutku”, navela je Jelušić.

Govoreći o Temeljnom ugovoru, ona je kazala da nema dovoljno informacija, pa samim tim nema mogućnost da o tome kredibilnije sudi.

„Četiri elementa demokratije: jednakopravnost, odgovornost, izbornost i transparentnost su kod nas sve vrijeme izdvajana“, rekla je Jelušić.

Na pitanje kako će se URA odnijeti prema Temeljnom ugovoru, ako u njemu budu dvije odrednice: jedna da SPC ima status jedine tradicionalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori i druga da će implicintno biti zabranjena registracija CPC, ona je kazala da će njihov odnos biti odbijajući i negativan, prenosi Antena M.

Upitana kakva je URA građanska partija kad je glasala za Vladu bez pripadnika manjinskih naroda, Jelušić je rekla da su odbori glasani svi zajedno aklamacijom.

Na pitanje da li je to što radi aktuelna vlast model inkluzije, ona je kazala da URA od početka ima zamjerki.

„Sadašnja konstelacija snaga je prosto mjera kompromisa. U životu moramo da se vraćamo korak unazad, da bismo mogli da napravimo korak unaprijed“, rekla je Jelušić.

Ona je, na konstataciju da URA u praksi radi sve suprotno od onoga što politički proklamuje i da je jedan od primjera glasanje za Zakon o tužilaštvu, koji se “protiv političkog uticaja na Tužilaštvo bori olakšavanjem toga uticaja”, kazala “da smo došli u situaciju da ne postoji nikakvo povjerenje u bilo koju vrstu objektivnosti i nepristrasnosti.”

Na pitanje da li će, nakon posljednjih previranja u GP URA, glasati kao vojnik partije ili kao slobodna poslanica, Jelušić je rekla da su svo četvoro poslanika koalicije “Crno na bijelo” – slobodni ljudi.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...