fbpx
NaslovnicaCrna GoraJakšić: Izbori u SAD podijelili region

Jakšić: Izbori u SAD podijelili region


Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan bez Amerike ne može da se nada dugovječnoj stabilnosti i rješavanju problema, bez obzira ko će biti stanar Bijele kuće, ocijenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, navodeći da su izbori u toj zemlji već podijelili region.

Na pitanje kakav rezultat očekuje od izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Jakšić je odgovorio da većina istraživanja javnog mnenja favorizuje Džoa Bajdena, a prema posljednjim istraživanjima, kandidat demokrata je na nacionalnom nivou imao devet poena prednosti u odnosu na Donalda Trampa.

“Izbore će po svemu odučiti trio sjevernih industrijalizovanih država: Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin, saveznih država u kojima je Tramp 2016. trijumofovao sa malom marginom glasova šokirajući demokrate koji su dotle bili pobjednici. Biće važna i Florida”, kazao je Jakšić agenciji MINA.

On smatra da je Bajden u prednosti, ne samo zbog Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca (u manjoj mjeri), “već prije svega zahvaljujući očekivanim glasovima žena i starijih koji su osjetljiviji na pandemijsku krizu.”

“Trampov nipodaštavajući odnos prema virusu korone, za koji je tvrdio da će „čudotvorno nestati“, mogao bi da ga košta Bijele kuće u zemlji u kojoj je Covid-19 odnio najmanje 226 hiljada života”, kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, Tramp gubi glasove bijelaca, posebno obrazovanijih, “ali čvrsto drži bijele radnike bez koledža, konzervativce, evangelističke zajednice i bijele supremacioniste koji šire strah od rasnih i drugih manjina.”

On je dodao da Bajdenova pobjeda ipak još nije osigurana.

Na pitanje da li bi se i koliko promijenila politika SAD prema Zapadnom Balkanu, u slučaju da pobijedi Bajden, Jakšić je rekao da su izbori već podijelili i Zapadni Balkan.

“Zvaničnici u Srbiji, Republici Srpskoj ili lideri prosrpskih stranaka u Crnoj Gori otvoreno su stali na Trampovu stranu. Kosovski Albanci ili političari u Federaciji Bosne i Hercegovine radije bi vidjeli Bajdena u Bijeloj kući”, naveo je Jakšić.

On smatra da bi Bajden vodio politiku naklonjeniju Prištini nego Beogradu, Sarajevu nego Banjaluci.

“Kako bi i njegov interes bio da do maksimuma blokira prodor uticaja Rusije i Kine, branio bi vlast u Sjevernoj Makedoniji i u Crnoj Gori – pod uslovom da zadrži prozapadni kurs. Manja je vjerovatnoća da bi se vratio politici prethodne administracije demokrata koja je Zapadni Balkan gurnula na periferiju”, kazao je Jakšić.

Na pitanje da li je za Zapadni Balkan bolje da pobijedi Bajden ili Tramp, Jakšić je rekao da je region, podijeljen kakav jeste, spojeni sud.

“I Tramp i Bajden svakome donose nešto dobro i nešto loše. Zavisiće od umiješnosti nacionalnih diplomatija da maksimalizuju svoje interese, ali ostaje činjenica da Zapadni Balkan bez Amerike ne može da se nada dugovječnoj stabilnosti i rješavanju problema. Bez obzira ko će biti stanar Bijele kuće”, kazao je Jakšić.

Jakšić je naveo da je Amerika podijeljena kao rijetko kada u svojoj istoriji, i da su i republikanci i demokrate ubijeđeni da će pogrešan izbor značiti katastrofu.

“Trampove pristalice ocjenjuju da bi pobjeda “uspavanog” Bajdena značila promociju “progresivnog marksističkog socijalizma”, a predsjednik upozorava da bi pobjeda njegovog rivala uvela SAD u „vladavinu rulje”, kazao je Jakšić.

Kako je rekao, demokrate tvrde da bi drugi Trampov mandat značio kraj demokratije i zaokret ka razornoj totalitarnosti.

“Pošto je on četiri godine sistematski uništavao institucije, obrušavao se na Kongres, omalovažavao sudstvo, za političke rivale govorio da su “izdajnici” kojima bi trebalo suditi, dok je medije koji ga kritikuju proglašavao neprijateljima naroda”, naveo je Jakšić.

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o političkim, etničkim, rasnim ili vjerskim linijama razgraničenja.

„Radi se o fundamentalnom izboru između onih koji misle da je sasvim u redu da ljudima diktiraju kako da žive i onih koji vjeruju da je bolje ljude ostaviti da sami odlučuju“, kazao je Jakšić.

Kako je naveo, oni koji vjeruju u opasnost od klimatskih promjena, strahuju od kraja svijeta u slučaju Trampove pobjede.

„Oni kojima je najvažnije pitanje poreza, smatraju da će otići u bankrot ako pobijedi Bajden. Oni kojima je najvažnije pitanje zdravstvena zaštita, sigurni su da će ih Bajdenov poraz ubiti“, rekao je Jakšić.

On je kazao da Tramp užarenoj atmosferi doprinosi napadima na izborni proces.

“Pominje prevare “kakve nikada nijeste vidjeli”. Odbija da se obaveže da će prihvatiti rezultate glasanja pa se strahuje od postizbornog nasilja“, naveo je Jakšić.

On je rekao da su birači više nego motivisani, „pa bi moglo da se dogodi da ukupno glasa čak 150 miliona, što bi bio najveći odziv od 1908. godine.“

“Amerika je zastrašena kao nikada do sada. Pandemijom, erupcijama bijesa zbog rasne nejednakosti, prijetnjom ekonomskog kolapsa, osjećanjem da vodeća država svijeta gubi ugled i lidersku poziciju”, naveo je Jakšić.

Upitan da prokomentariše šta bi svijetu donijela pobjeda Bajdena, a šta nova pobjeda Trampa, Jakšić je rekao da je Tramp, zaklonjen mantrom „Amerika prvo“, pokvario odnose sa saveznicima u NATO i Evropskoj uniji (EU) i otvorio trgovinski rat sa Kinom.

„Njegovi odnosi sa Rusijom su mistično ambivalentni. Izvukao je SAD iz Uneska, Pariskog dogovora o klimi i nuklearnog sporazuma sa Iranom. Pobjeda Trampa značila bi nastavak politike konfrontacije“, kazao je Jakšić.

Bajden bi se, kako je naveo, uprkos reputaciji da pravi gafove i da je senilan, uglavnom držao poruka koje je lansirao i kada je najavio kandidaturu u aprilu prošle godine.

„Normalizacija odnosa sa prekoatlantskim saveznicima u NATO i EU, oštriji kurs prema Rusiji, pokušaj pregovornog rješenja trgovinskih problema sa Kinom. Za razliku od Trampa, Bajden bi bio skloniji nekoj vojnoj intervenciji ako procijeni da je to u strateškom interesu Amerike“, kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, mnogi djelovi svijeta već su oštro polarizovani.

“EU je izričito protiv Trampa koji uživa podršku njemu bliskih populističkih, nacionalističkih ili autoritarnih režima: Mađarske, Poljske, zemalja Baltika, konzervativnih monarhija Zaliva i Izraela (zbog Irana), Sjeverne Koreje. Tramp ima naklonost Rusije. Pobjedi Bajdena se, između ostalih, nadaju Iran i Kuba”, dodao je Jakšić.

On smtara da bi se pobjedi Bajdena radovali svi koji vjeruju u povratak vrijednosti liberalnih demokratija koje je, kako je naveo, Tramp prilično surovo gazio.

Najčitanije