fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzjave Krapovića korak unazad u dobrosusjedskim odnosima i EU integracijama

Izjave Krapovića korak unazad u dobrosusjedskim odnosima i EU integracijama

Podgorica – Izjave ministra odbrane Draga Krapovića o brodu Jadran i ploči u Morinju jednostrane su i nesmotrene, i predstavljaju korak unazad u dobrosusjedskim odnosima i evropskim integracijama, smatra poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić.

Anđušić je rekao da je situacija oko školskog broda “Jadran” poznata od ranije i u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom definisana kao otvoreno pitanje.

On je u saopštenju istakao da Crna Gora, zahvaljujući kvalitetnu dobrosusjedskih odnosa, gotovo da nema otvorenih pitanja sa zemljama regiona i da je vrijeme htjelo pokazati na koji način bi se postigao dogovor po tom pitanju.

“Mislim da se to postiže uz tako kvalitetne odnose koji se grade vremenom i kroz neku vrstu konsensuza kako bi obje države imale najmanju štetu u svemu tome”, kazao je Anđušić.

On je rekao da je u posljednjem periodu primijetio izostanak diplomatskih manira na koji način treba razgovarati o tim temama.

“To primjećujem na svim nivoima u Vladi, to primjećujem kod nove parlamentarne većine, dakle jedna potreba za zaoštravanjem retorike u tom diplomatskom diskursu. I to nas je negdje dovelo da imamo nesmotrene izjave koje mogu da u ozbiljnoj mjeri naruše ove odnose”, naveo je Anđušić.

On smatra da su tako neoprezne izjave u dobroj mjeri već zaoštrile situaciju i da mogu imati štetu i u diplomatskom smislu.

“Ali i u smislu onoga što je budućnost evropskih integracija Crne Gore, jer između ostalog od Hrvatske, kao punopravne članice EU, i formalno zavisi podrška našem evropskom putu”, dodao je Anđušić.

On je kazao da DPS školski brod Jadran, koji se trenutno nalazi na teriotoriji Crne Gore, vidi kao crnogorsko vlasništvo, ali da nikad do kraja nije ostavljeno da se bude jednostrano u izjavama na koji način treba regulisati to pitanje.

Prema riječima Anđušića, to iziskuje intenzivne diplomatske razgovore kako bi se došlo do dogovora na koji način imovinu koja je predmet nekog problema po pitanju podjele treba rješavati.

“Mislim da nam treba mnogo više senzibiliteta, opreznosti i iskustva kada su u pitanuju ovakve teme, pogotovo kada to dolazi od zvaničnih predstavnika vlasti, kao što su ministar odbrane ili ministar vanjskih poslova”, zaključio je Anđušić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Aleksa Becic

Bečić: Nastavićemo da štitimo slobodu medija

Podgorica, (MINA) - Posao novinara mora biti vođen isključivo principima istine i društvene odgovornosti,...

Indeksi porasli