fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbori mogu uticati na intenziviranje procesa na nacionalnom nivou

Izbori mogu uticati na intenziviranje procesa na nacionalnom nivou

Podgorica, (MINA) – Izbori u Nkšiću mogu uticati na intenziviranje određenih procesa na nacionalnom nivou, ukoliko vladajuća koalicija potvrdi dio rezultata sa parlamentarnih izbora, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

„Ukoliko potvrdi dominaciju, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ će biti mnogo aktivnija i agresivnija u onome što je borba za njene interese“, kazala je Uljarević agenciji MINA.

U Crnoj Gori, kako je rekla, ne vidi parlamentarnu krizu, već jednu intenzivnu parlamentarnu dinamiku.

„Nema ništa u tome neuobičajeno u demokratskim društvima”, ocijenila je Uljarević.

Upitana da li očekuje da bi neko od stranaka vladajuće većine u jednom trenutku mogao zatražiti rekonstrukciju Vlade, ona je kazala da se već od određenih visokih zvaničnika Demokratskog fronta (DF) moglo čuti da će biti rekonstrukcije u Vladi.

„I ja očekujem da tokom prvih proljećnih zasijedanja Skupštine imamo inicijative za interpelaciju pojedinih ministara, a ostaje da se vidi koju će većinu to imati i koju moguću rekonstrukciju, odnosno uključenje određenih visokoh zvaničnika koalicija koje nemaju svoje direktne predstavnike u Vladi“, kazala je Uljarević.

Ona je naglasila da je Vlada opterećena ne samo zdravstvenom i ekonomskom krizom, već i nestabilnom podrškom u Parlamentu.

„Međutim, ljudi koji su ušli u Vladu su to znali i oni će shodno tome pokazati od kakvog su materijala i nositi odgovornost za ono što su uradili“, rekla je Uljarević.

Kako je rekla, treba znati da ova Vlada nije „iskreni izraz vladajuće većine, već iznuđeni i da je podjednako pod lupom vladajuće većine i opozicije“.

„To ima i prednosti i mane, jer mi zaista imamo nikad veću kontrolu izvršne valsti“,kazala je Uljarević.

Govoreći o evropskom putu Crne Gore i ostvarenim rezultatima, Uljarević je ocijenila da ni Vlada Mila Đukanovića, a kasnije ni Duška Markovića nije išla tim putem u cjelosti.

„Postojalo je to kao definisani spoljno-politički prioritet, ali ne treba izgubiti iz vida da je Crna Gora upravo tokom vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) dobila neformalnu klauzulu balansa, a što znači da se grubo oglušivala o ono što su bili zahtjevi Evropske unije (EU)“, naglasila je Uljarević.

Kako je kazala, može se očekivati zastoj evropskog puta, ali se ne može okriviti samo ni nova vladajuća većina, a ni DPS.

„Znači da prosto imamo naslijeđeno loše stanje na koje se prave dodatne greške“, ocijenila je Uljarević.

Tu, kako je navela, misli i na izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su urađene bez konsultacija sa Evropskom komisijom, a sa namjerom da se određeni partijski kadrovi nađu u strukturama državne uprave.

„Insistiranje da se isto uradi i sa tužilačkim zakonima može voditi samo smanjenju ocjene u dokumentu koji dobijamo u aprilu“, poručila je Uljarević.

Prema njenim riječima, do prekomponovanja može doći samo u dijelu glasanja za određene zakonske tekstove i rješenja i samo ako DPS procijeni da mu je korisno da podrži zakone koji bi doprinijeli putu Crne Gore ka EU ili deblokiranju određenih institucija.

“Tu dominantno mislim na pravosudne institucije. DPS bi mogao da poentira i da pokaže da je mnogo šire otvoren nego što zapravo jeste“, kazala je Uljarević.

Ona je rekla da je teško zamisliti da u dogledno vrijeme dođe do prekomponovanja koje bi vodilo situaciji da Vlada ima podršku DPS-a, a ne Demokratskog fronta (DF).

„Jer je o tome govoriti rano. DPS nije prošao kroz onu vrstu unutrašnjeg pročišćenja i reformi koje su potrebne partiji koja je poslije toliko decenija izgubila vlast“, kazala je Uljarević.

Eventualno približavanje DPS-a nekim drugim predstavncima vlasti, kako je istakla, podrazumijeva i ozbiljnije reforme u toj partiji koje niko nije vidio na njihovom posljednjem Kongresu.

Najčitanije