fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbor tužilačkih i sudskih funkcija važan za pregovore

Izbor tužilačkih i sudskih funkcija važan za pregovore

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je da u okviru demokratskih procesa doprinese konsenzusu o izboru sudskih i tužilačkih tijela i funkcija, što je važno za nastavak pregovaračkog procesa, poručio je premijer Duško Marković.

On je, na sastanku sa šeficom Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oanom Kristinom Popa, kazao da je Crna Gora izvještajem Evropske komisije (EK), koji je objektivna slika stanja u državi po pitanju evropskih integracija, dobila jasne smjernice za ostvarivanje strateškog cilja – punopravnog članstva u Uniji.

Marković je rekao da Crna Gora mora da nastavi putem evropskih integracija, na kojem neće juriti rokove, već biti posvećena reformama i ispunjavanju obaveza.

On je naveo da se jasno vidi šta su ključni izazovi Crne Gore.

“U prvom redu je to nastavak institucionalnog jačanja države, što uključuje racionalizaciju, ali i veću efikasnost i odgovornost”, kazao je Marković.

Marković je rekao da će DPS biti konstruktivna opozicija u parlamentu, spremna da u okviru demokratskih procesa doprinese konsenzusu o izboru sudskih i tužilačkih tijela i funkcija, što vide kao važan doprinos nastavku pregovaračkog procesa.

Predstavljajući izvještaj EK, Popa je kazala da je u nekim oblastima konstatovan napredak, ali da u pojedinim nije bilo progresa.

„Ovo nije politički izvještaj, već radni dokument koji treba da obezbijedi pomoć Vladi u kreiranju reformi, a sve za dobrobit crnogorskih građana“, rekla je Popa.

Ona je ocijenila da je važno da sve partije postignu konsenzus po pitanju strateškog cilja – pristupanja Crne Gore EU.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Vlade, saglasili da u narednom periodu fokus treba da bude na vladavini prava, pravosuđu, slobodi izražavanja, kao i jačanju konkurentnosti, ekonomske i monetarne politike u Crnoj Gori.

Marković i Popa istakli su značaj Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji će podstaći ekonomski rast i razvoj, ali i pripremiti tržišta regiona za ulazak na evropsko zajedničko tržište.

Najčitanije

Jakov Milatović,

Milatović na Mirovnom samitu za Ukrajinu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski predsjednik Jakov Milatović učestvovaće na Mirovnom samitu za Ukrajinu koji...