fbpx
NaslovnicaCrna GoraIz ReLOaD programa za NVO 60 hiljada EUR

Iz ReLOaD programa za NVO 60 hiljada EUR

Nikšić, (MINA) – Za projekte pet nevladinih organizacija (NVO) iz Nikšića opredijeljeno je 60 hiljada EUR u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU) posredstvom UNDP-a.

Ugovore sa predstavnicima NVO čiji su projekti odabrani za finansiranje potpisali su u Nikšiću šef operativne sekcije Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Špitz, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i predsjednik nikšićke Skupštine, Radivoje Nikčević.

Program se, kako je podsjetio Nikčević, sprovodi od 2017. godine, a za prošlu i ovu godinu opredijeljeno je 100 hiljada EUR, od čega je učešće Opštine 20 hiljada.

Prema riječima Nikčevića, konkurs za raspodjelu 60 hiljada EUR raspisan je u martu, a komisija u kojoj su bili predstavnici UNDP i Opštine je, od 16 prijavljenih, podržala projekte Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić, Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), Sinteze, Društva prijatelja biblioteke Njegoš i Biznis Centra.

“Svjesni značaja nevladinih organizacija krajem 2014. godine formirali smo Savjet za saradnju lokalne samouprave i NVO. Dosadašnje aktivnosti Savjeta na izgradnji povjerenja između lokalne samouprave i NVO, jačanja partnerskih odnosa, kao i transparentnosti rada dali su pozitivne efekte, jer imamo sti cilj unaprijediti kvalitet života naših građana”, rekao je Nikčević.

Šef operativne sekcije Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Spitz, ocijenio je da se tim projektima potvrđuje snaga posebnog partnerstva gdje građani djeluju zajedno sa svojom lokalnom samoupravom.

”Kada se ljudi nađu u centru razvoja tako da mogu da učestvuju u oblikovanju politika, to obično nazivamo participativnom demokratijom, što je jedan od vodećih principa EU i jedan od kamena temeljaca prisutnih pregovora”, ocijenio je Spitz.

On je naveo da su u sklopu ReLOad programa koji finansira EU, a implementira ga UNDP kao partner podržana 34 lokalna projekta u pet opština Crne Gore, uključujući i Nikšić.

”Tokom prethodne godine vidjeli smo brojne programe koji su bili fokusirani na promociju Nikšića kao turistističke organizacije, ekološke aktivnosti u cilju zaštite jezera i rijeka i podsticanja ribolova, na zapošljavanje lica sa invaliditetom i omogućavanje da rade u fizerskom salonu, na kulturne događaje i na sticanje vještina u većoj zapošljivosti mladih”, rekao je Spitz.

Ovogodišnji projekti, kako je ocijenio, doprinijeće raznolikosti sadržaja u drugoj po veličini opštini u Crnoj Gori, a ponudiće sportske aktivnosti za lica sa invaliditetom, oformiti savez sedam NVO u cilju boljeg upravljanja otpadom, angažovati mlade na promovisanju urbane kulture i podstaći angažovanje ranjivih kategorija kroz sticanje IT vještina.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj , Daniela Gašparikova, rekla je da vjeruje da će Nikšić biti primjer koji će slijediti ostale opštine u Crnoj Gori.

Gašparikova je, govoreći o projektima, navela da će Udruženje za pomoć licima ometenim u razvoju, kome je opredijeljeno oko 11 hiljada EUR, raditi na uspostavljanju jednakih mogućnosti za lica sa invaliditetom, posebno što će podržavati njihovo učešće u sportskim aktivnostima.

”Društvo prijatelja biblioteke Njegoš radiće na socijalnoj inkluziji tako što će pomagati osobama sa oštećenjima vida da ostvare pristup kvalitetnim sadržajima. DMEN će nastaviti da unapređuje stepen znanja o pitanjima vezanim za upravljanje otpadom kroz pokazivanje primjera dobre prakse”, rekla je Gašparikova.

Ona je predočila da će NVU Sinteza podticati i unapređivati kulturnu ponudu i nastojati da se valorizuje nedovoljno iskorišten potencijal Nikšića, a Biznis centar unapređivati socijalni i ekonomski položaj mladih kroz uvođenje inovativnih modela zapošljavanja.

Društvo prijatelja Biblioteke Njegoš dobiće oko 9, 23 hiljade EUR, Društvo mladih ekologa (DMEN) i NVU Sinteza po 12 hiljada, a Biznis centar oko 8,69 hiljada EUR.

Najčitanije

One lider u 5G tehnologiji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija One ima najveći broj korisnika 5G mreže u Crnoj Gori,...