fbpx
NaslovnicaCovid19Iz KCCG otpušten prvi pacijent koji je izliječen

Iz KCCG otpušten prvi pacijent koji je izliječen

Podgorica, (MINA) – Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je otpušten prvi pacijent koji je bio zaražen koronavirusom i koji je izliječen, saopštio je direktor te zdravstvene ustanove, Jevto Eraković.

On je rekao da je to je veliki uspjeh ljekarskog tima KCCG-a, jer je taj pacijent u jednom trenutku bio životno ugrožen i bio je kandidat za respirator.

Eraković je kazao da je izliječeni pacijent iz Bara i da ima 46 godina.

“Savremenim protokolom liječenja i tretmana dobili smo rezultat kakav svi najviše volimo da dobijemo i taj pacijent je danas otpušten iz KCCG-a. Želim mu dobro zdravlje, brz oporavak i rahabilitaciju”, kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je naveo da je u KCCG-u hospitalizovan 21 pacijent, od čega 16 na Infektivnoj klinici, a pet na Internoj.

Eraković je rekao da su svi pacijenti na Infektivnoj klinici dobro, a da su dva pocijenta sa Interne na respiratoru i da im je život ugružen.

“Nažalost imamo i najmlađeg pacijenta u Insitutu za bolesti djece, starog tri godine iz Bijelog Polja. Njegovo opšte stanje je odlično i ako se ovako nastavi, a nema razloga da bude drugačije, brzo ćemo ga poslati na kućno liječenje”, kazao je Erkaković.

Na pitanje sa kim je dijete zaraženo koronavirusom, je li sa roditeljem i kakva je politika u takvim situacijama, Eraković je odgovorio da je dokazano da je njegova majka zaražena.

“Odlučili smo da dijete odmah bude smješteno u Institu za bolesti djece, ali njegov oporavak ide kako treba i očekujemo da će se ono uskoro pridružiti roditeljima”, naveo je Eraković.

Na pitanje kako komentariše objavljivanje spiska sa imenima i podacima 60 oboljelih od Covida-19, Eraković je odgovorio da je Vlada saopštila danas da se mora otkriti kako su podaci dospjeli u javnost.

“Ja očekujem od državnih organa da to sprovedu do kraja”, kazao je Eraković.

Mediji, kako je kazao, treba da se fokusuriju na to što je vezano za liječenje pacijenta i sva pitanja koja imaju politički prizvuk, neka se ostave nakon završetka epidemije.

Na pitanje kada se očekuje da stignu respiratori koje je donirala EU i da li su izvršene pripreme za njihovi instalaciju, Eraković je kazao da su sve pripreme obavljenje.

“Vrijeme koje smo dobili mjerama koje je Institut za javno zdravlje sproveo zajedno sa NKT-om nam je omogućilo da se na dobar način pripremimo za sve ovo”, pojasnio je Eraković.

On je rekao da su izbjegnute greške mnogih država koje nijesu imale gdje da priključe respiratore, a danimika isporuke je zadovoljavajuća.

Odgovarajući na pitanje o broju zaraženih i izolovanih pripadnika javnih službi koji moraju da budu na svakodnevnoj usluzi građanima, Eraković je kazao da IJZ ima precizne podatke.

„Očekujem da će se već sjutra izaći sa tim podacima“, kazao je Eraković.

Upitan da li je tačno da je veći broj zaposlenih u Upravi za javne radove u izolaciji i da li su im kancelarije zatvorene, Eraković je odgovorio da je dobio informaciju da je jedan zaposleni pozitivan, ali svi konkati koje je on ostavario treba da se isprate narednih 14 dana.

“Nije ništa neubičajeno, ne očekujem neke velike brojke, ali to ćemo prepustiti Institutu za javno zdravlje”, kazao je Eraković.

Odgovarajući na pitanje o objavljivanju konkursa za 20 medicinskih tehničara koji je raspisao KCCG i eventualnim konkursima za druge zdravstvene ustanove, Eraković je naveo da je dobrodošao svaki radnik koji je sposoban da radi.

„Polazeći sa te osnove smo i raspisali konkurse. Sigurno da zdravstvene radnike koje primimo, nećemo staviti u prvu liniju odbrane i direktni kontakt sa pacijentima, već su planirani za bezbjednije djelove KCCG-a“, kazao je Eraković.

Upitan hoće li naselje Vrela Ribnička biti potpuno izolovano zbog moguće pojave klastera i širenja virusa, Eraković je odgovorio da se čekaju instrukcije Instituta za javno zdravlje.

Eraković je, na pitanje novinara o novom klasteru inficiranih na religijskom skupu održanom u Doljanima, rekao da IJZ prati broj oboljelih.

„Detektovan je klaster. Kada IJZ završi obradu svih kontakata i uzorkovanje i saopšti podatke o broju pozitivnih na koronavirus, izaći ćemo pred javnost i sa tim podacima“, kazao je Eraković.

Na pitanje šta će biti sa djecom i roditeljima ako su oba zarežena koronavirosom, Eraković je kazao da postoje jasni protokoli ali da je mala vjerovatnoća da oba budu zarežani.

Komentarišući opremljenost privatnih laboratorija zaštitmom opremom, Eraković je rekao da u Crnoj Gori ima više nego dovoljno zaštitne opreme.

„Večeras stiže najveća pošiljka do sada, koju je Vlada obezbijedila za zdravstveni sistem i sve druge koji su rizični. Privatnim laboratorijama i apotekma će se izaći u susret“, kazao je Eraković.

Medicinska direktorica KCCG-a, Marina Ratković kazala je da je pacijent koji je otpušten sa liječenja je primljen 21. marta u bolnicu u Baru, dva dana je bio na Infektivnom odeljenju u toj bolnici.

Ona je navela da su pacijenti sa Infektivne klinike, od kojih su četiri pacijenta izuzetno dobrog opšteg stanja, zajedno sa petim pacijentom koji je najkasnije primljen, u pripremi za otpuštanje.

Ratković je kazala je da među oboljelim pacijentima nema onih koji imaju probleme sa proljećnim alergijama ili astmom.

„Međutim, imamo pacijente sa hronično-opstruktivnom bolešću pluća i kardiovaskularnim bolestima. Oni su zbrinuti i na prvoj liniji su sa pulmolozima kada je u pitanju terapijski dio“, rekla je Ratković.

Ratković je kazala da trećina oboljelih pacijenata ima gastrointestinalne smetnje, u vidu dijeralnog sindroma.

„To je možda prva linije dobre odrane kod pacijenata. Sve ono što se pojavljivalo u Kini, prema studijama koje pratimo, pojavilo se i kod nas i nema nekih specifičnosti“, rekla je Ratković.

Ona je ukazala i na odnos medicinskih radnika koji su, kako je navela, u prvoj liniji odbrane i kontaktu sa oboljelima.

„Medicinski radnici obavljaju posao profesionalno i bez straha. Niko od njih ne otvara bolovanje, istrajavamo u borbi i raspoloženje je na visokom nivou. Niko se ne žali i obavljamo posao sa još većom željom nego prije epidemije“, kazala je Ratković.

Komentarišući pravljenje i nabavku zaštitnih maski od različitog materijala i njihovo dejstvo u prevenciji koronavirusa, Ratković je kazala da to nije apsolutna zaštita.

„Svakako da će zaštiti od kapljične infekcije i kontakta, ali masku treba oprati i sterilisati. Ona može poslužiti za prvu pomoć“, reka je Ratković.

Prema njenim riječima, bitno je da su oni koji su na prvoj liniji borbe sa COVID-19 adekvatno obučeni i zaštićeni.

„Svaki novi dan je nova pobjeda i novi uspjeh i vrlo je važno da među nama koji smo na prvim linijama nema zaraženih“, kazala je Ratković.

Najčitanije