fbpx
NaslovnicaCrna GoraInternet da bude bezbjedan i dostupan za sve žene i djevojčice

Internet da bude bezbjedan i dostupan za sve žene i djevojčice

Podgorica, (MINA) – Saradnja institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou neophodna je kako bi se definisale strateške politike i utvrdili zakonodavni okviri da internet postane bezbjedan i dostupan prostor za sve žene i djevojčice, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je na Samitu predsjednica parlamenata u Uzbekistanu govorila u okviru sesije o ljudskim pravima i rodnoj jednakosti u visoko tehnološkom svijetu.

Đurović je, kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, istakla probleme bezbjednosti žena i djevojčica na internetu, uključujući onlajn /online/ uznemiravanje i diskriminaciju žena i sve češće mizogine napade.

Ona je pozvala na saradnju između sektora i institucija, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, kako bi se definisale strateške politike i utvrdili zakonodavni okviri uz odgovornost svih i kako bi internet postao bezbjedan i dostupan prostor za sve žene i djevojčice.

Đurović je istakla da se u posljednje tri godine svjedoči ubrzanju ključnih tehnoloških trendova i digitalizaciji u svim sferama života.

„U ovom smislu nam je pružena prilika koju moramo da iskoristimo, te stoga ne treba da odbacujemo tehnologiju, već da o njoj učimo i da bolje razumijemo šta ona znači za nas i za svijet u kojem živimo, ali i kakve mogu biti i pozitivne i negativne posljedice njenog korišćenja“, ocijenila je Đurović.

Ona je, govoreći o problemu digitalnog jaza u svijetu i njegovom smanjenju, podsjetila na činjenicu da, prema statistikama Ujedinjenih nacija, skoro 40 odsto svjetskog stanovništva nema pristup internetu i da je razlika u nivou korišćenja digitalnih tehnologija između stanovnika razvijenih i manje razvijenih zemalja izrazito velika.

Đurović smatra da se koordinisanim naporima mora obezbijediti univerzalni pristup internetu, digitalnoj infrastrukturi i opremi.

„Oni se moraju učiniti ekonomski povoljnijim, mora se obezbijediti digitalno obrazovanje za sve, a posebno za ranjivo stanovništvo“, poručila je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije