fbpx
NaslovnicaCrna GoraInjac: U izbornoj godini po ugovoru o djelu zaposleno 268 civila

Injac: U izbornoj godini po ugovoru o djelu zaposleno 268 civila

Podgorica, (MINA) – U izbornoj godini u Vojsci Crne Gore (VCG) i Ministarstvu odbrane po ugovoru o djelu zaposleno je 268 civila za koje je izdvojeno skoro milion EUR, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić pitao je Injac šta će uraditi sa generacijama koje su dobile podoficirske činove u poslednje dvije do tri godine, budući da se, kako je naveo, do tih činova dolazilo i dolazi članskom kartom Demokratske partije socijalista (DPS).

Injac je kazala da postoji utvrđen sistem prijema podoficira i da se proizvođenje civilnog lica na službi u vojsci u profesionalno vojno lice vrši putem internog oglasa unutar Ministarstva.

“Uvećan je broj podoficira u periodu od 2017. do kraja prošle godine. Trenutno je u VCG angažovano 745 podoficira. Tokom prošle godine je zaposleno 110 podoficira po ugovoru”, navela je Injac.

Ona je kazala da je u izbornoj godini u ministarstvu odbrane i VCG broj zaposlenih civila imao ekspanzionistički rast.

“Poređenja radi, u 2017. godini zaposleno je 78 osoba, tokom 2018. 110, u 2019. 138, a tokom 2020. godine 268 osoba”, rekla je Injac tokom sjednice Skupštine.

Ona navela da za te osobe nije postojao plan angažovanja niti prethodne pripreme.

“Za 120 ugovora o djelu Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za zaposlenje, a to se haotično reflektovalo na finansije”, rekla je Injac.

Ona je kazala da je od 268 ugovoraca čak 129 angažovano u radni odnos u prošloj godini.

“U periodu tehničke vlade, 105 ugovora je prekinuto. Svi ugovori su produžavani tokom oktobra prošle godine i, što je jako interesantno, do kraja ove godine”, navela je Injac.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković pitao je Injac da li se sastala sa predstavnicima American Ballistics Company, koju je navodno predstavljao Stevan Simijanović, i da li je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović informisao o susretu sa Simijanovićem.

On je kazao da je Abazović obavljao razgovore i sastanke sa Simijanovićem, a URA posredovala kod dolaska i smještaja Simijanovića.

“Čak zloupotrebila državne resurse da Simijanoviću obezbijedi kompletan servis, policijsku zaštitu, službene automobile i da je na taj način od izbora u avgustu pa sve do 19. januara kada smo ustanovili da je Simijanović lažni američki diplomata i da je instruisan od treće službe koja rovari po Crnoj Gori”, rekao je Bošković.

Injac je kazala da nije imala bilo kakav kontakt sa Simijanovićem, kao ni bilo ko iz Ministarstva odbrane.

“Previše problematizujete ovo pitanje, jer je bilo mnogo više gorih događaja u prethodnim godinama i prethodnoj vlasti, ali s obzirom na zatvorenost sistema javnost nije imala priliku da bude upoznata o tome. Jedan od takvih događaja je otkrivanje krijumčarenja droge na brodu Jadran”, rekla je Injac.

Ona je kazala da je neophodno podići stepen odgovornosti kod svih u sistemu.

Bošković je pitao Injac i da li je Sinjajevina i dalje opcija za vojni poligon.

Injac je kazala da je tema poligona pokrenula veliko nezadovoljstvo građana, zato što je naglašeno politizovana i prije parlamentarnih izbora.

“Sve odluke o budućim aktivnostima donijeće se nakon detaljne procjene svih segmenata, donošenje konačne odluke će se zasnovati na tim procjenama, naučnim i stručnim i to će biti i jedan od ciljeva Ministarstva odbrane, i biće naravno transparentan postupak”, navela je Injac.

Ona je kazala da informacija usvojena u januaru sadrži sve do sada preduzete aktivnosti.

“A klasifikovana je jer sadrži informacije iz dokumenata koje su prethodno označene stepenom tajnosti”, rekla je Injac.

Jelena Božović iz Demokratskog fronta pitala je Injac kada će preispitati zakonitost više od 400 ugovora vojnika koji su zaposleni prije i nakon parlamentarnih izbora, kao i ugovora vojnika koji su tokom trajanja litija sankcionisani i proganjani.

Ona je podsjetila na “partijsku aktivnost pukovnika Zorana Vukadinovića koji je poznat po saradnji sa Dušicom Vulić, DPS aktivistkinjom akterom snimka koji je dospio u javnost, a u kojem ona provjerava partijsku lojalnost budućih vojnika.”

Vukadinović je, kako je dodala, unaprijeđen u izaslanika odbrane Crne Gore u Sloveniji.

Injac je odgovorila da je Vukadinović opozvan sa dužnosti u Sloveniji, i da je već neko vrijeme u Crnoj Gori.

Ona je navela da je status vojnika po ugovoru jedna od kategorija regulisana Zakonom o VCG.

“Vrši se po predlogu Generalštaba i u skladu sa planom popune Vojske. U prošloj godini primljeno je 220 vojnika po ugovoru na osnovu oglasa raspisanih u novembru 2019. i u maju prošle godine”, navela je Injac.

Ona je kazala da ta pitanja zaslužuju posebnu pažnju Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske i da je planirano formiranje više internih komisija.

“Bilo je politizacije i političkog aktivizma u Vojsci i Ministarstvu u prethodnim godinama. Razmjere toga još nije moguće utvrditi”, navela je Injac.

Božović je pitala Injac na koji način će izvršiti pritisak da se održi sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu.

“S obzirom na to da je predsjednik države Milo Đukanović istovremeno i predsjednik Savjeta za odbranu od koga se očekuje da sazove sjednicu koja nije sazvana 19. januara, on još nije sazvao sjednicu i još nije izabran načelnik Generalštaba, zbog čega se VCG nalazi u blokadi”, navela je Božović.

Injac je kazala da je to ono što je u ovom trenutku najozbiljnije pitanje.

“Ja nijesam član Savjeta za odbranu i bezbjednost. Nadam se da će se odblokirati rad Savjeta što prije i da će moći Savjet da se sastane. Ono što sam mogla da uradim kao ministar odbrane je da napravim predlog kandidata, njihovih kvalifikacija i da, u očekivanju sjednice, dostavim svim članivima Savjeta”, rekla je Injac.

Od te odluke, kao je kazala, zavise brojne druge odluke u vezi sa funkcionisanjem i raspoređivanjem u Generalštabu i jedinicama VCG.

“Otuda je ova tema mnogo važna za dalje funkcionisanje i cjelokupnu politiku Ministarstva odbrane tokom mog mandata”, zaključila je Injac.

Najčitanije