fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Registrovano 368 slučajeva velikog kašlja

IJZ: Registrovano 368 slučajeva velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od novembra prošle godine registrovano 368 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Oni su kazali da je kod 302 oboljela bolest potvrđena laboratorijskim putem, dok je kod 66 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih je uzrasta od 11 do 15 godina (162), a zatim uzrasta od šest od deset godina (58).

U uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine oboljelo je 49 osoba, od 16 do 20 godina – 40, od jedne do pet godina – 34, ispod jedne godine 14, a preko 65 godina obojelo je osam osoba.

Navodi se da su u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina registrovano tri slučaja.

Iz IJZ su rekli da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (254) i Danilovgradu (30), Beranama (14).

U Baru je registrovano 11 slučajeva, u Budvi i na Cetinju deset, u Herceg Novom devet, u Kotoru, Nikšiću i Zeti po šest, u Tivtu četiri, Andrijevici i Bijelom Polju po dva.

Po jedan slučaj registrovan je u Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

“Od 368 registrovanih slučajeva, kod 341 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, navodi se u saopštenju IJZ.

Oni su kazali da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papiloma virusa) sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

“Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, navodi se u saopštenju IJZ.

Oni su istakli da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ su apelovali na građane, posebno osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV – respiratornog sincicijalnog virusa) na osobe kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

“Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, objasnili su iz IJZ.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije