fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Registrovano 290 slučajeva velikog kašlja

IJZ: Registrovano 290 slučajeva velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od novembra prošle do 7. januara ove godine, registrovano 290 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Oni su rekli da je kod 235 oboljelih bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 55 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Kako se navodi, među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina (132), potom u uzrasnoj grupi od šest do deset godina (51).

Slijedi uzrasna grupa od 26 do 64 godine (34), od jedne do pet godina (27), od 16 do 20 godina (25), ispod godine (14), preko 65 godina (četiri) i u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina (tri).

Iz IJZ su rekli da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici 191, Danilovgradu 25, potom u Beranama 14.

Na Cetinju je registrovano deset slučajeva, Budvi devet, Herceg Novom osam, Baru i Kotoru po šest, Nikšiću i Zeti po pet, Tivtu četiri, Andrijevici dva i po jedan slučaj u Bijelom Polju, Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

“Od 290 registrovanih slučajeva, kod 270 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv velikog kašlja do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nijesu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, kaže se u saopštenju IJZ.

Oni su naveli da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.) kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

“Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, rekli su iz IJZ.

Oni su istakli da je veliki kašalj oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ su apelovali na građane, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV – respiratornog sincicijalnog virusa) na osobe kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

Oni su rekli da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije