fbpx
NaslovnicaCrna GoraI SDP za bojkot popisa

I SDP za bojkot popisa

Podgorica, (MINA) – Popis u Crnoj Gori u lošim političkim prilikama, spoljnjim miješanjima i metodološkom i tehničkim pripremom ne treba održati, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

“U uslovima bujanja nacionalizama, zaoštravanja podjela i neskrivenih aktivnosti Vučićevog režima, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njihove posluge u Crnoj Gori da preoblikuju svijest dijela građana i lažiraju podatke o nacinalnoj strukturi, održavanje popisa nije bezazleno tehničko prikupljanje statističkih informacija nego krupan prilog daljoj destabilizaciji”, smatra zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović.

Prema njegovim riječima, popis je već više godina za to projektovan i pripreman, a sada se uz podršku predsjednika države i smijenjenog premijera namjerava sprovesti.

Banović je kazao da su građani, bez ikakve zaštite od sopstvene države i njenih institucija, svakodnevno izloženi gruboj propagandi, lažiranju istorijskih činjenica, negiranju pa čak i vrijeđanju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti.

“Bez ijedne riječi upozorenja, a kamoli preduzimanju zakonskih mjera iz Vlade, Ministarstva za kulturu i medije, državnog tužilaštva ili Monstata, na raznim skupovima, u raznim medijima, pa i onim iz inostranstva koji emituju programe u Crnoj Gori, čuju se najgrublje, zakonom kažnjive uvrede”, dodao je Banović.

On je ocijenio da se popis želi iskoristiti da se propagandnom i manipulativnim prikazom podataka o nacionalnoj strukturi stvori osnov za dalje nacionalističke i hegemonističke politike, dalje podjele unutar zemlje, pa i same države.

“To je osnovna svrha ovakvog popisa, jer da je drugačije, Vučićeva i SPC većina u Skupštini bi ispoštovala zahtjev i evropski standard da se iz popisa isključe pitanja o nacionalnoj pripadnosti, ili bi prihvatili odlaganje, jer popis ni tehnički nije pripremljen za sprovođenje”, kazao je Banović.

On je naveo da je tek prije nekoliko dana usvojena metodologija i upoznata javnost, da ne postoji nikakva kontrola procesa, da nedostaje više stotina popisivča, a većina prijavljenih je regrutovana po partijskoj pripadnosti.

“Očekivati da će bez kontrole koja je prilikom ranijh popisa vršene od Eurostata i od opozicije, ovaj biti sproveden tačno i bez lažiranja podataka je iluzirno. I evropski parlament s pravom ukazuje na te probleme”, rekao je Banović.

Za SDP, kako je rekao Banović, identitetska, nacionalna, vjerska, kulturna svojstva su civilizacijski standard i osnovna prava svakog građanina.

“Garantovanje svakom Crnogorcu, Srbinu, Bošnjaku, Albancu, Hrvatu, Muslimanu i pripadnicima svih drugih nacija koji u Crnoj Gori žive, da ih bez diskriminacije uživaju i ispoljavaju je obaveza države”, dodao je Banović.

On je rekao da tu obavezu aktuelno državno rukovodstvo i državne institucije ne ispunjavaju.

“Zato se popis ne treba sprovesti i ne treba u njemu učestvovati dok se ne stvore politički pošteni i tehnički korektni uslovi za njegovo održavanje”, poručio je Banović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije