fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađanima omogućiti da se izjasne o svim pitanjima

Građanima omogućiti da se izjasne o svim pitanjima

Podgorica, (MINA) – Građanima Crne Gore treba omogućiti da se izjasne o svim važnim pitanjima u 21. vijeku, među kojima su i podaci o naciji, vjeri i jeziku, ocijenili su u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Šef Kluba poslanika Dragan Ivanović, kazao je da toj stranci nije prihvatljiva inicijativa Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se na popisu odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti i jeziku kojim građani govore.

“Građanima Crne Gore treba dati mogućnost da se izjasne o svim važnim pitanjima za jedno društvo u 21. vijeku, među kojima svoje mjesto, zauzimaju i podaci o naciji, vjeri i jeziku. To je sasvim u duhu savremenih demokratskih načela kojima težimo i ne treba da bude predstavljano kao opasnost po bilo kojeg pojedinca ili grupu”, naveo je Ivanović.

On je kazao da u SNP smatraju da takva inicijativa nije na mjestu jer je došla u vrijeme promjene vlasti u Crnoj Gori, i da da tako nešto nikada nije traženo za vrijeme tridesetogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista.

“Zadatak prve demokratski izabrane Vlade u istoriji Crne Gore treba da bude da omogući demokratski, pošten i korektan popis, kojim ćemo dobiti jasan presjek stanja ne samo o jeziku, vjeri i naciji, nego i o mnogim drugim oblastima koje su značajne za dalji razvojni put naše države”, rekao je Ivanović.

On je poručio da niko ne treba da ima strah od popisa, koji treba da bude prilika da se građani slobodno izjasne o onim stvarima koje smatraju bitnim za sebe.

“Popisa se plaše samo oni koji su ga do sada zloupotrebljavali i koji strahuju da će time što neće imati kontrolu nad njegovim sprovođenjem izgubiti i ono malo povjerenja koje građani još imaju u njih”, zaključio je Ivanović.

CDT je inicijativu uputio predsjednicima države, Skupštine i Vlade Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Dušku Markoviću, mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću.

Dopis je upućen i predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Monstata Gordani Radojević i šefovima poslaničkih klubova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...