fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani pozivaju na rješavanje problema deponije u Nikšiću

Građani pozivaju na rješavanje problema deponije u Nikšiću

Nikšić, (MINA) – Grupa građana i mještana nikšićkih naselja Kličevo i Straševina okupila se danas ispred deponije Mislov do, koja gori od 11. maja, i pozvala nadležne da hitno počnu da rješavaju taj ekološki problem.

Jedan od okupljenih, Goran Nikčević, rekao je na protestu da oni žele da utiču na nadležne u lokalnoj upravi i državi da konačno počne sanacija privremene deponije.

On je kazao da se na deponiju u Mislovom dolu, koja je zapravo neuređeno smetlište, otpad dovozi i iz dijela drugih opština u Crnoj Gori, što je, kako je naveo, nedopustivo.

“Požari na deponiji su stalni i gore mjesecima, i mi se davimo u dimu, a ništa se značajno ne preduzima da se situacija trajno promijeni”, istakao je Nikčević.

On je najavio da će se boriti da se to zagađenje zaustavi i da će, ukoliko ne bude postignut dogovor sa nadležnima u Opštini na sasatanku početkom sedmice, poslati dopis Vladi, a nakon toga i radikalizovati svoje poteze.

”Danas smo se simbolično okupili samo da pokažemo ljudima da smo i mi, i ova deponija, dio grada i da se ovaj problem tiče svih, i zato se mora naći rješenje, bilo u sanaciji ili u izmještanju”, rekao je Nikčević.

I mještanin Miroslav Seletić podsjetio je da već deceniju i po traje ekološki problem sa nelegalno sagrađenom deponijom i zapitao zašto je dozvoljeno da se smeće dovozi i iz dijela drugih opština u Crnoj Gori.

”Sumnjamo da je u pitanju korupcija ili neki drugi poslovi, ali to nije naš problem, već kako riješiti ovo što uništava naše živote. Pokušaćemo da se dogovorimo, a u suprotnom okupićemo se u znatno većem broju i zatrpaćemo i prilazni put ka deponiji, ako bude trebalo”, upozorio je Seletić.

Na mjestu gdje se nalazi privremena deponija, kako je podsjetio, nalazilo se udubljene duboko 60 metara, i na početku odlaganja smeća bilo je saopšteno da će se nakon što se popuni, biti zatrpano do predviđenog nivoa i tamponirano da bi se taj prostor koristio u druge namjene.

”Niko nije tada ispoštovao te norme, već su privremeno odlagalište pretvorili u deponiju. Nikšić je, inače, na ivici egzistencije, a sada treba da bude i zatrpan smećem, što nećemo dozvoliti”, rekao je Seletić.

Na pitanje zašto se ranije nijesu pobunili i zatražili da se hitno rješava taj dugogodišnji problem, okupljeni su odgovorili da protest nema političku konotaciju, već da kao građani dižu glas u namjeri da se pitanje deponije riješi na dobrobit Nikšića, a posebno najugroženijih mještana Kličeva i Straševine.

”I 2015. godine je ukazivano na ovaj problem, a sada ćemo mi mlađi pokrenuti rješavanje, jer nam najbliži obolijevaju od najtežih bolesti i to nećemo više mirno gledati. Bitno je da nadležni pokažu dobru volju i da se počne rješavati pitanje deponije, što ćemo podržati”, rekao je Seletić.

Poslovođa na deponiji Mislov do iz Komunalnog preduzeća, Vukašin Đurđevac, rekao je da je požar izbio 11. maja uveče na sjevernoj strani deponije i da vatrogasci nijesu mogli da gase po noći, što je bilo dovoljno da požar zahvati cijelu deponiju zbog ogromne plastike koja se tu nalazi.

„Počeli smo prvu fazu sanacije koja podrazumijeva nasipanje zemlje po deponiji, a za taj posao angažovana su tri-četiri privatne firme. Sanira se dio platoa koji mogu da se iskoriste, a za najveći plato predlagao sam i imao uzaludno obećanje od prethodne vlasti da se sprovedu cijevi iz kanala i postavi hidrant kako bi deponija bila 24 sata pod prskalicama i vodom“, rekao je Đurđevac.

Kako je naveo, umjesto tog rješenja zavisi se stalno od pomoći vatrogasaca, jer na deponiji nema vode, a nekada i pola sata puno znači da se ne bi raširio požar.

Deponija Mislov do širi se u visinu, kako je pojasnio Đurđevac, i na njoj je karakteristično da izbijaju dubinski požari koji se teško gase za razliku od površinskih.

Prema njegovim riječima, požar kada uđe pet – šest metara u deponiju pravi veliki problem, kao i gasovi koji nastaju nakon pola godine kada smeće počinje da se raspada.

„Tada se ispušta gas metan, koji je jako zapaljiv kada dođe u kontak sa kiseonikom, zbog čega vatrogasci smatraju da za gašenje deponije voda nije pogodna, jer doprema kiseonik u dubinu. Zbog metana se dešavaju i povremene eksplozije na deponiji“, rekao je Đurđevac.

On je podsjetio da ni velike kiše u proteklom periodu, kada su plavljena i okolna područja, nijesu pomogle da se ugasi požar.

„U utorak je zakazan sastanak nadležnih iz Opštine, dijela mještana i v.d. direktora Komunalnog preduzeća kako bi se pokušalo pronaći neko rješenje. Nadležni su neozbiljno shvatali problem deponije i, s obzirom da radim godinama, znam da niko od njih nije došao da vidi u kakvoj je stanju“, rekao je Đurđevac.

On je podsjetio da problem deponije traje skoro 19 godina i ne može se preko noći riješiti, niti sanirati i ocijenio da je najteže riješiti pitanje trećeg platoa zbog visine nagomilanog smeća.

„Nadam se da će se za nekoliko dana naći neki kompromis i početno rješenje. Zamolio bih državne organe da se uključe u akciju saniranja deponije kako bi se obezbijedilo normalnije funkcionisanje, ne samo nas zaposlenih, nego prvenstveno mještana i građana Nikšića“, pozvao je Đurđevac.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini oko dva hektara, počelo je 2003. godine, uz obrazloženje nadležnih da će to samo biti privremeno rješenje.

Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo otpada, a lokacija, prema ocjeni ekologa, nije zadovoljavala standarde ni u danima kad je postala privremena.

Na godišnjem nivou, u Mislovom dolu se deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Najčitanije