fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU i NATO moraju imati konkretnu strategiju za Zapadni Balkan

EU i NATO moraju imati konkretnu strategiju za Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) i NATO moraju imati konkretnu strategiju za Zapadni Balkan koja ne smije ostati na političkim govorima, već na konkretnoj finansijskoj, tehničkoj i ekspertskoj podršci, ocijenila je ministarka evropskih poslova u tehničkom mandatu Jovana Marović.

Marović je, na poziv organizatora Evropskog foruma u Alpbahu, učestvovala na panelima „Uloga Evrope u novom svjetskom poretku“ i „Šta rat u Ukrajini znači za proces proširenja EU?“.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Marović kazala da u ovom trenutku Zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen i da EU mora igrati ključnu ulogu i aktivnije prisustvo u tom regionu kako bi se izbjegli negativni spoljni uticaji.

“Svima nam je potrebna ista hrabrost i vizija koju su lideri EU imali dok su transformisali Centralnu i Istočnu Evropu kroz proces demokratizacije”, rekla je Marović.

Ona smatra da odsustvo uticaja EU, koja igra suštinsku ulogu u podršci reformskim procesima, može stvoriti distancu između Unije i regiona, koju kasnije mogu iskoristiti drugi geopolitički akteri.

Učesnici panela su, kako se navodi u saopštenju, ocijenili da EU, ukoliko želi da se pozicionira kao važan geopolitički faktor, u ekonomskom i političkom smislu, prvo mora da ulaže u zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, kao i da je politika proširenja dodatni instrument za jačanje te pozicije.

Zaključeno je da su novonastale okolnosti izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu istakle značaj i neophodnost politike proširenja, čiji je doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana neupitan.

Navodi se da je na marginama Evropskog foruma Marović razgovarala sa saveznom ministarkom pravde Austrije Almom Zadić i da je na sastanku istaknut značaj pitanja proširenja EU na države Zapadnog Balkana.

Marović je prenijela uvjerenje da će Crna Gora ostati istrajna kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz evropske agende, posebno u poglavljima 23 i 24.

“Zadić je pozdravila dosadašnje reforme i prenijela da Crna Gora može računati na snažnu podršku Austrije u nastavku pregovora s EU”, kaže se u saopštenju.

Marović je, učestvovala i na panelu „Zapadni Balkan i EU – potrebno je dvoje za tango“, u organizaciji stipendista i alumnista Alpbah foruma, kao i na neformalnom radnom događaju Erste fondacije na kojem su učestvovali brojni analitičari, donosioci odluka, kao i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

“Crna Gora čvrsto vjeruje da je jedini put pred regionom put evropskih i evroatlantskih integracija i dalje jačanje otpornosti naših država i naših društava“, poručila je Marović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...