fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU donirala MUP-u opremu vrijednu 160 hiljada EUR

EU donirala MUP-u opremu vrijednu 160 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) opremu za spašavanje ugroženih u prirodnim nepogodama, vrijednu 160 hiljada EUR.

Kako je saopšteno iz MUP-a, riječ je o šest terenskih vozila sa krovnim nosačima i kukama za vuču, dva kombi vozila sa kargo prostorom i dva drona sa termovizijskim kamerama.

Donaciju je danas državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću uručio šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Herman Špic.

Miljanić je rekao da je oprema namijenjena za pomoć u slučaju prirodnih nepogoda, odnosno za traganje i spašavanje iz ruševina sa tri laka tima USAR (urban search and rescue) u skladu s evropskim standardima.

„Ova donacija znači mnogo za MUP, Odnosno Direktorat za zaštitu i spašavanje i zbog nje smo veoma zahvalni Evropskoj komisiji. Vozila i tehnika koju smo dobili omogućiće mnogo bolje uslove rada Direktoratu za zaštitu i spašavanje“, rekao je Miljanić.

On je poručio da cijene dosadašnju saradnju izuzetno dobrom i da se nadaju da će se nastaviti.

„S obzirom na to da zemljotres predstavlja dominantan hazard u Crnoj Gori, namjera nam je i da apliciramo i za opremu za spašavanje žrtava iz ruševina. Nadamo se da će nam Evropska komisija izaći u susret, jer je spašavanje ljudskih života od prvorazrednog značaja za Crnu Goru“, kazao je Miljanić.

Špic je kazao da mu je veoma drago što je danas MUP-u uručio vozila koja finansira EU.

„Civilna zaštita važan je dio pregovora o pristupanju EU, prema Poglavlju 27 – Zaštita životne sredine. Na svom putu ka punom pristupanju EU, Crna Gora mora poboljšati primjenu zakona o civilnoj zaštiti i svoje operacije, istovremeno povećavajući kapacitete civilne zaštite“, rekao je Špic.

On je poručio da će EU i njene države članice nastaviti da rade „rame uz rame sa crnogorskim vlastima na unapređenju civilne zaštite“.

Iz MUP-a su napomenuli da je oprema obezbijeđena kroz IPA projekat „Nabavka opreme za podršku implementaciji mehanizama evropske civilne zaštite“ iz godišnjeg akcijskog programa za 2016. godinu.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...