fbpx
NaslovnicaCrna GoraEskobar: Očekujem da sudije budu izabrane u najkraćem roku

Eskobar: Očekujem da sudije budu izabrane u najkraćem roku

Podgorica, (MINA) – Izbor sudija Ustavnog suda osnovni je preduslov za sve naredne deblokirajuće procese u Crnoj Gori, poručio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da su se lider i predsjednik Kluba poslanika te partije, Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, sastali sa Eskobarom u Vašingtonu.

Eskobar je ponovio da su SAD zabrinute nefunkcionalnošću pojedinih crnogorskih institucija, poput Ustavnog suda.

“Očekujem da Crna Gora u najkraćem mogućem roku izabere sudije Ustavnog suda”, naglasio je Eskobar.

To je, kako je istakao, osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u zemlji.

“Ohrabrujem vas i ostale političare u Crnoj Gori da doprinesete da država nastavi da se kreće utabanim evropskim i putem jačanja partnerstva sa NATO saveznicima“, naveo je Eskobar.

Bečić je kazao da su Demokrate, kao snažna, organizovana i pojedinačno druga partija po veličini u parlamentu, evropsku i evroatlantsku opredijeljenost potvrđivale konkretnim djelima, bilo u vlasti ili opoziciji.

Demokrate, kako je rekao, nikada ne prave trule političke kompromise sa vrijednostima za koje se zalažu.

“Crna Gora je na istorijskoj prekretnici, što može rezultirati i mnogo dobrim, ali i mnogo lošim vijestima, kako po građane Crne Gore, tako i zemlju u cjelini”, naglasio je Bečić.

On je dodao da sve zavisi od toga da li će partije građanske, evropske i evroatlantske orijentacije, koje promovišu međunacionalno i međuvjersko pomirenje i snažno se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspjeti da se ujedine na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Bečić je rekao da očekuje da moderne partije građanske profilacije odnesu ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i na taj način, kako je naveo, zauvijek pošalju u prošlost politiku ekstremizma, podjela, korupcije i kriminala i obezbijede dugoročnu političku stabilnost.

“On je upoznao Eskobara da očekuje da nakon saslušanja kandidata otpočne dijalog šefova klubova poslanika i članova Ustavnog odbora o metodologiji utvrđivanja liste kandidata, o kojoj će se u najkraćem mogućem roku izjasniti Skupština”, kaže se u saopštenju.

Bečić je naveo da će se Demokrate, u postupku izbora sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta, rukovoditi principima nezavisnosti, stručnosti i kompetentnosti, kako bi te dvije institucije u najkraćem mogućem roku isporučile rezultate.

“Očekujem da Vlada u tehničkom mandatu bez odlaganja ukine program ekonomskog državljanstva, koji uzrokuju brojne rizike o kojima često govore predstavnici evropskih institucija’, kazao je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije