fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Spremno 600 kovid kreveta

Eraković: Spremno 600 kovid kreveta

Podgorica, (MINA) – Crna Gora u ovom trenutku ima spremnih skoro 600 kovid kreveta, a ako bude potrebno povećaće i na 1,2 ili 1,8 hiljada, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković.

On je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao da je Crna Gora preduzela sve da spremno dočeka i drugi talas koronavirusa.

Eraković je rekao da je u KCCG trenutno 27 pacijenata, različite težine bolesti.

“Na Infektivnoj klinici imamo 11 pacijenata, na Intenzivnoj klinici 13 i oni su sa težom kliničkom slikom. Neki od njih su na respiratoru i imaju teži oblik virusa, a drugi su na neinvazivnom modu ventilacije”, kazao je Eraković.

On je naveo da je u KCCG i beba od dva mjeseca koja je pozitivna, kao i njena majka sa kojom je na liječenju.

Prema njegovim riječima, broj inficiranih, koji su smješteni u KCCG, omogućava ljekarima da rade istim intenzitetom i nepromijenjenim tempom.

“Spremni smo da se suočimo sa mnogo većim brojem pacijenata, ali to ne znači da tako treba i da bude. Zato treba poštovati mjere. Ovo je period godine kada ne bi trebalo da bude povećano obolijevanje od koronavirusa,” kazao je Eraković.

On pozvao na poštovanje mjera i preporuka, koje su od prvog dana potpuno jasne.

“Treba misliti i na medicinski kadar koji radi već duže vrijeme bez pauze. I njima je potrebno da prikupe energiju za narednu sezonu virusa,” naveo je on, prenosi portal RTCG.

Eraković kaže da su zdravstveni radnici podnijeli najveći teret.

“Imamo 15 inficiranih medicinskih radnika, tu su tri doktora, osam medicinskih sestara. Oni su svakodnevno izloženi riziku,” naveo je on.

Eraković je kazao da se nada da će se dobiti vakcina u martu ili aprilu sljedeće godine.

“Vakcina jeste u fazi ispitivanja, veliki broj zemalja je uključen. Mislim da je ovaj vremenski period dakle mart, april, realan za očekivanje sigurne vakcine,” istakao je on, dodajući da tu ne smije biti improvizacije.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...