fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpidemija morbila i u Rožajama

Epidemija morbila i u Rožajama

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su, u protekla tri dana, registrovana dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih porastao na 23, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je od dva novoregistrovana slučaja, jedan zabilježen u Rožajama, a drugi u Budvi.

„Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelnih epidemija u Budvi i Podgorici“, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa, kao i da se epidemiološka situacija usložnjava, odnosno raste rizik od naglog širenja morbila.

„Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitijela na morbile)“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

„IJZ u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije)“, navodi se u saopštenju.

U Budvi je registrovano deset slučajeva obolijevanja od morbila, Podgorici pet, Rožajama tri, Baru i Pljevljima po dva, Tuzima jedan.

Iz IJZ su naveli da su od 23 zaražene osobe, 20 nepotpuno vakcinisane.

Govoreći o starosnoj dobi, iz IJZ su rekli da je među zaraženima 13 djece do pet godina, od kojih nijedno nije vakcinisano.

U uzrastu od pet do devet godina zabilježena su četiri slučaja od kojih nijednoa osoba nije vakcinisana, a u kategoriji od deset do 14 godina, zaražena je jedna osoba koje nije vakcinisana.

Po jedna zaražena osoba je u kategoriji od 20 do 29 godina, odnosno više od 40 godina, i one nijesu vakcinisane.

Iz IJZ su poručili da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

„Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine“, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu.

Dodaje se da nadležne higijensko-epidemiološke službe u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu).

„Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 mjeseci“, kaže se u saopštenju IJZ.

Oni su naveli da osobama koje nijesu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije