fbpx
NaslovnicaCrna GoraDvoržak: Crna Gora nakon dužeg vremena opet ozbiljno pristupa EU reformama

Dvoržak: Crna Gora nakon dužeg vremena opet ozbiljno pristupa EU reformama

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) traži konkretne rezultate i reforme, kazao je češki ministar za evropska poslova Martin Dvoržak dodajući da Prag prepoznaje da, nakon dužeg vremena, Crna Gora ponovo ozbiljno pristupa tom poslu.

Dvoržak je u razgovoru sa crnogorskim ministrom pravde Andrejom Milovićem, kazao da je impresioniran rezultatima koje taj resor postiže posljednjih mjeseci.

“Veoma smo zadovoljni napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava. U tom smislu, i kao Vlada, a posebno Vi lično kao ministar pravde, zaslužujete veliku pohvalu i našu ličnu podršku da nastavite odličan posao koji radite”, rekao je Dvoržak, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

On je naveo da je Češka veliki zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan, prvenstveno prijemom Crne Gore.

“EU traži konkretne rezultate i reforme. Prag prepoznaje da nakon dužeg vremena Crna Gora ponovo veoma ozbiljno pristupa tom poslu, posebno u resoru pravde”, poručio jr Dvoržak.

On je kazao da Crna Gora može računati na češku ekspertsku pomoć i punu podršku kako bi uspješno završila proces pridruživanja i postala nova, 28. članica Unije.

Dvoržak je, kako se navodi, naglasio da se šansa koja se otvorila Crnoj Gori ne bi smjela propustiti.

Milović je objasnio da Ministarstvo pravde odlično shvata važnost trenutka i uveliko radi na ispunjavanju zadataka iz najzahtjevnijeg poglavlja 23.

Prema riječima Milovića, u Ministarstvu pravde se radi nezabilježenim intenzitetom i dinamikom, što se vidi po rezultatima.

“Pravosudne institucije su nakon predugog perioda difunkcionalnosti prakrično dovedene u redovno stanje. Pripremamo i okvir za formiranje posebnog Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina”, kazao je Milović.

On je dodao da temeljno rade na izmjenama i dopunama seta veoma bitnih zakona, koje su ključan dio agende Poglavlja 23.

Prema riječima Milovića, to sve zajedno govori da će Crna Gora u vrlo dogledno vrijeme ispuniti sva najzahtjevnija mjerila za pristupanje EU.

“Takav pristup, gdje nemamo rezervnu opciju, nemamo “plan B”, i ovakva predanost vjerujem zaslužuju podršku i priznanje iz Brisela u vidu usvajanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila do ljeta, u toku belgijskog predsjedavanja Savjetom EU”, smatra Milović.

On je zahvalio Dvoržaku na podršci zvaničnog Praga i istakao da Crna Gora u narednom periodu mora biti primjer kako se ispunjavaju zadaci Brisela i kako se jedna država sprema za ulazak u porodicu uređenih država EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Jelovici trajno zaplijenjeni trupci

Podgorica, (MINA) – U Jelovici je danas zaplijenjena bespravno posječena drvna građa i uz...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi