fbpx
NaslovnicaCrna GoraDvojica dječaka biće ispisana iz škole

Dvojica dječaka biće ispisana iz škole

Podgorica, (MINA) – Dvojica maloljetnika koji imaju od 12 do 14 godina i koji prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku nijesu krivično odgovorni, biće ispisani iz beranske osnovne škole “Radomir Mitrović”, saznaje Pobjeda.

Oni su sa još trojicom dječaka, kako se sumnja, više mjeseci brutalno zlostavljali dvanaestogodišnju djevojčicu iz te škole.

Tu informaciju Pobjedi direktor beranske škole Radomir Jočić nije potvrdio, ali je kazao da “dječaci ne pohađaju nastavu u toj školi”.

Nije odgovorio da li su upisani u drugu školu.

Trojica dječaka starih između 14 i 16 godina pod istragom su za krivična djela “obljuba sa djetetom”, dok se jednom od njih na teret stavljaju i krivična djela “nedozvoljene polne radnje“ i “ucjena”, a drugom i “dječija pornografija”.

Oni su smješteni u specijalizovanu ustanovu u Podgorici Centar “Ljubović”.

Jočić je za Pobjedu kazao je da ne bi bilo dobro da dječaci ostanu đaci te obrazovne ustanove.

“Podrazumijeva se da škola ima plan postupanja prema djeci koja su bila žrtve nasilja. Imamo psihologa, odnosno kadrovski smo sposobni da taj plan i sprovedemo” rekao je direktor te škole.

Tvrdi da se škola u čitavoj situaciji odnijela adekvatno i u skladu sa propisima.

Na pitanje da li su eventualno dobili neke preporuke o postupanju od Ministarstva prosvjete, Jočić je odgovorio da se “u ovakvim slučajevima ne postupa po paušalnim preporukama, već je zakonom tačno definisana procedura postupanja od strane svih nadležnih organa”.

“Postupanje djece koja su predmet Vašeg interesovanja prije svega je u domenu Tužilaštva i policije, a škola je u domenu svojih nadležnosti postupala u skladu sa zakonom”, rekao je direktor beranske osnovne škole.

Pobjedi je nezvanično saopšteno da dvanaestogodišnja djevojčica ni u utorak nije saslušana u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, ali da će najvjerovatnije biti pozvana da iskaz da iz svoga doma putem video-linka, kako ne bi bila izložena dodatnom stresu.

Najčitanije

Cijene nafte kliznule prema 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema...