fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod

Đurović: Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod

Podgorica, (MINA) – Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, dodajući da se nada da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro imati perspektivu slobodne i prosperitetne države.

Ona se danas sastala sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom i ambasadorom Hrvatske Veselkom Grubišićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je kazala da očekuje da će mandat Herasimenka biti plodotvoran i u punom obimu doprinijeti daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

“Osvrnuvši se na šire geopolitičke prilike i aktuelna dešavanja, Đurović je izrazila nadu da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro imati perspektivu slobodne i prosperitetne zemlje”, navodi se u saopštenju.

Đurović je podsjetila da je Crna Gora u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Ruskoj Federaciji da zaustavi vojne napade, povuče vojne snage i odabere put diplomatije.

Konkretna potvrda takvih stavova je, kako je navela, činjenica da je crnogorska Skupština sa više od dvije trećine glasova usvojila Rezoluciju kojom osuđuje rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Đurović je poručila da Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod.

Ona je podsjetila da je Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, u prethodnom periodu pomogla Ukrajini i najavila da pomoć neće izostati ni u budućnosti.

“Crna Gora cijeni inicijativu ukrajinske strane da u skorije vrijeme pokrene bilateralne konsultacije u oblasti evropskih integracija”, rekla je Đurović, dodajući da je Crna Gora spremna da sa Ukrajinom podijeli svoja iskustva.

Ona je, govoreći o putu koji je u pristupnim procesima prošla Crna Gora, i uz osvrt na složenost aktuelne političke situacije, ocijenila da se ne smiju iznevjeriti očekivanja građana koji u visokom procentu podržavaju evropski put države i time potrošiti povjerenje koje su građani dali donosiocima odluka.

Herasimenko je, kako je saopšteno, zahvalio na nesebičnoj podršci Crne Gore ukrajinskom narodu, i pozdravio usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje ruska vojna invazija na Ukrajinu i pruža podrška mjerama EU.

On je istakao da je Ukrajina prepoznala i cijeni otvorenost i spremnost Crne Gore da u brojnim sferama pruži pomoć ukrajinskom narodu, u ovom, za njih izuzetno teškom periodu.

“Ukrajina je spremna da konsultuje i usvoji sva korisna i potrebna iskustva, koja je Crna Gora u dijelu pristupnih procesa spremna da podijeli sa Ukrajinom”, rekao je Herasimenko.

On je, kako je saopšteno, poželio Crnoj Gori što skoriji ulazak u zajednicu evropskih naroda.

Đurović je naglasila da je raduje što Crna Gora i Hrvatska nastavljaju da sarađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa.

Kako je ocijenila, upravo su kvalitetni saveznički odnosi garant daljeg unapređenja relacija u ravni bilateralne i multilateralne saradnje.

Grubišić je rekao da je uvjeren da će Crna Gora u što skorijem periodu postati članica EU i ponovio da na tom putu ima punu podršku Hrvatske.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije