fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Rezultati nove Vlade vrednovaće se djelima

Đukanović: Rezultati nove Vlade vrednovaće se djelima

Podgorica, (MINA) – Rezultati nove Vlade vrednovaće se djelima, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, i poručio da je spreman da, poštujući ustavne nadležnosti, bude kooperativan i djeluje u pravcu daljeg razvoja države.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, bio gost na radnom ručku sa ambasadorima Evropske unije (EU) i zemalja članica Unije u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Njemačke, predsjedavajuće Savjetom EU, Roberta Vebera.

On je pozdravio taj format razgovora koji se, kako je rekao, pokazao kao dragocjena prilika za otvorenu razmjenu mišljenja o temama značajnim za Crnu Goru i EU.

„Simbolično je i to što se održava na Međunarodni dan ljudskih prava, koji slavi suštinu evropskih vrijednosti – ljudska prava i slobode i vladavinu prava, čijem unapređenju, zaštiti i ispunjavanju Crna Gora ostaje suštinski posvećena“, poručio je Đukanović.

On se osvrnuo na protekle izbore u Crnoj Gori, koji su održani u vanrednim okolnostima i to, kako je kazao, ne samo kada je riječ o pandemiji, već i zbog izraženog vanpolitičkog i izvan-crnogorskog uticaja.

Đukanović je, kako je saopšteno, ukazao na visok nivo demokratske zrelosti koju je Crna Gora pokazala, uprkos pojedinim očekivanjima o mogućem otporu tranziciji vlasti.

„Uz zadovoljstvo što Crna Gora danas ima Vladu, i čiji će se rezultati vrednovati djelima, ponovio je punu spremnost da poštujući ustavne nadležnosti bude kooperativan i djeluje u pravcu daljeg razvoja Crne Gore, odgovornog odnosa prema NATO partnerstvu i dostizanja standarda koji treba da nas dovedu do punopravnog članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, uz ocjenu da je danas situacija sa pandemijoim COVID 19 ozbiljnija nego prije nekoliko mjeseci, i u Crnoj Gori, ali i regionu i Evropi, zahvalio EU za podršku u saniranju posljedica korona krize, uz očekivanje uspješne saradnje na distribuiranju vakcine.

On je kazao da je zabrinut što se, nakon perioda probuđenog optimizma u pogledu evropske perspektive regiona, godina završava bez novih odluka Evropskog savjeta.

Đukanović je rekao da žali zbog nesazivanja međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, navodeći da bi to bio važan korak za države, ali i ohrabrenje za sve koji streme članstvu u EU.

On je kazao da je zadovoljan investiciono razvojnim planom EU za Zapadni Balkan, uz nadu da će se, uz iznalaženje odgovora u pravcu konsolidacije unutar evropskih struktura i obnovu transatlantskog savezništva, stvarati realniji uslovi za intenziviranje politike proširenja.

„Najava obnove euro-atlantskog saveza, kao i rezultati izbora u Sjedinjenm Američkim Državama (SAD), daju nam razloga za optimizam da ćemo u narednom periodu imati odgovorniji odnos prema tim tekovinama s obje strane, a posljedično i veću pažnju za Zapadni Balkan, što će biti i zajednički interes i prilika i za Zapadni Balkan i Crnu Goru“, ocijenio je Đukanović.

On je pozdravio poruku ambasadorke Portugala u Crnoj Gori koja je u ime te države, kao sljedeće predsjedavajuće Savjetom EU, potvrdila nastavak podrške politici proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Veber je podsjetio na značajnu podršku EU Crnoj Gori i regionu u suočavanju sa posljedicama COVID pandemije, koja, kako je naveo, predstavlja znak solidarnosti i bliskih veza.

On je nove političke okolnosti u Crnoj Gori i kohabitaciono vršenje vlasti, ocijenio kao priliku da se pošalje poruka novog stila u politici da se, uprkos razlikama, može naći zajednički imenitelj u najboljem interesu građana.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa zahvalila je na, kako je kazala, mirnoj i demokratskoj tranziciji vlasti u Crnoj Gori.

„Novost je u Crnoj Gori prihvatanje rezultata izbora od svih političkih aktera i učešće svih poslanika u radu Parlamenta“, ocijenila je Popa, napominjući da dio zasluga pripada i Đukanoviću.

Ona je ukazala na potrebu širokog političkog i društvenog konsenzusa i zajednički rad na ostvarenju evropskog cilja.

„EU i njene članice stoje posvećeno uz Crnu Goru, ne samo kroz ekonomski plan već i druge mehanizme, uključujući i istovremenu raspodjelu vakcina sa zemljama članicama“, poručila je Popa i istakla da, uprkos izazovima, Zapadni Balkan ostaje veoma na evropskoj agendi.

Ambasadori zemalja EU su najvećim dijelom kazali da su zainteresovani za političke prilike nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali i uticaju rezultata predsjedničkih izbora u SAD na dalji razvoj odnosa u regionu.

Sagovornici su naveli da su zadovoljni otvorenom razmjenom mišljenja i stajališta, što je, kako su kazali, znak prijateljstva i kvalitet u izgradnji odnosa Crne Gore i zemalja članica EU.

Najčitanije