fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović posthumno odlikovao Mekejna

Đukanović posthumno odlikovao Mekejna

Vašington, (MINA) – Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, uručio je supruzi pokojnog američkog senatora Džona Mekejna, Sindi, Orden crnogorske zvijezde prvog stepena.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, orden je senator posthumno dobio za izuzetan doprinos crnogorskoj nezavisnosti i ostvarivanju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, prije svega učlanjenja u NATO.

Đukanović je govorio i na “Sedona Forumu”, u Arizoni, gdje je pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

On je podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida.

“On je ukazao i na senatorovo istančano razumijevanje bezbjednosnih i političkih izazova sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan suočavaju. Ohrabrivao nas je da budemo svijetli primjer za region, i da nastavimo da promovišemo ideale zapadne civilizacije i transatlantske vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Primajući orden, Mekejn je zahvalila Đukanoviću za to što Crna Gora njeguje sjećanje na senatora Mekejna, i istakla da je on uvijek bio veliki prijatelj i podržavalac crnogorskog naroda i Crne Gore.

“Hvala što proslavljate njegov život, i što nastavljate ideale za koje se on zalagao”, rekla je Sindi MekKejn.

Najčitanije