fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju

Đukanović: Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju

Podgorica, (MINA) – Intronizaciji mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija dat je neprimjereno veliki značaj, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da smatra da je pametno taj događaj obaviti van Cetinja.

„Čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju i u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti taj događaj iz Prijestonice“, rekao je Đukanović novinarima na Cetinju.

On je naveo da se nada da će njegov apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže, i dodao da ga upućuje sa osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti Crne Gore.

„Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću ako se ovaj apel ne uvaži, da 5. septembra na Cetinju i sam budem prisutan, tamo gdje je cijelo Cetinje, većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojansvo naše države“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, već duže vrijeme se sa raznih adresa iz Srbije i iz Beogradske patrijaršije moglo čuti puno neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca.

“Te riječi nigdje u Crnoj Gori nijesu doživljene i nijesu mogle biti doživljene do kao vrijeđanje naše države, pokušaj nipodaštavanja i negiranja Crne Gore i crnogorskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta”, kazao je Đukanović.

Kako je rekao, te okolnosti su, nažalost, doprinijele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada, da zbog te naglašene politizacije postane i pitanje bezbjednosno osjetljivo u Crnoj Gori, i da danas dominantno zaokuplja pažnju ukupne crnogorske javnosti.

Sve to se, kako je naveo, događalo uz neskriveno falsifikovanje istorijskih činjenica, kojima se želi opravdati kurs velikodržavne politike koja se sa raznih adresa iz Srbije u kontinuitetu sprovodi prema Crnoj Gori.

“Takva politika je, nažalost, dovela do toga da u jednoj posebno senzibilnoj javnosti, cetinjskoj, se to doživi kao završni pokušaj sramoćenja Crne Gore i Prijestonice”, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, to je nešto što bi crkveni velikodostojnici morali znati i poštovati, da se njihova misija ne može ostvariti ukoliko ne pokažu dužno poštovanje prema državi u kojoj je obavljaju, kako njihova crkva, tako i oni pojedinačno.

“Jako dobro znamo da vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC), kada to žele, umiju to da urade. Podsjetimo se divnog odnosa koji se i danas iskazuje između patrijarha SPC i Hrvatske”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, takva praksa morala bi još više da obavezuje novog mitropolita SPC na Cetinju, imajući u vidu njegovo cjeloživotno i duhovno iskustvo.

“Nažalost, mi danas prisustvujemo teškim posljedicama i nerazumijevanju u jednom značajnom dijelu crnogorske javnosti prema namjeri da se intronizacija Joanikja dogodi u Cetinjskom manastiru”, rekao je Đukanović.

Veoma je važno, kako je naveo, da svi shvate da je nemoguće takve poslove i aktivnosti obaviti na silu, posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju.

“Mislim da to moraju razumjeti svi, novi mitropolit, Beogradska patrijaršija, državno- politiki autoriteti u Crnoj Gori i Srbiji, posebno u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije