fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora će očuvati državni, nacionalni i kulturni identitet

Đukanović: Crna Gora će očuvati državni, nacionalni i kulturni identitet

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da je uvjeren da se Crna Gora, bez obzira na rezultat izbora, neće vratiti unatrag i da će smoći snage da očuva državni, nacionalni i kulturni identitet.

On je u intervjuu za Newsmax Adria kazao da ga incidenti nakon izbora ne iznenađuju, i da su u Crnoj Gori, kao i u regionu, suprostavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne, i nacionalistički sa druge strane, koji je sada probuđen novim tokovima.

„Razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma, pokušaj obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li su rezultati izbora opomena, i šta ako nova većina formira Vladu, on je rekao da treba sačekati i vidjeti kako će izgledati ta vlada.

„Živimo u sistemu parlamentarne demokratije, sa velikim ovlašćenjima Vlade i simboličkim ovlašćenjima predsjednika“, rekao je Đukanović.

On je rekao da je, kao predsjednik, i do sada poštovao ingerencije Vlade i da će tako biti i u narednom periodu.

„Naravno, svo svoje znanje i političko iskustvo u sistemu vlasti i dalje ću bezrezervno koristiti da naglasim prednosti građanske države Crne Gore, multietničke demokratije u njoj i Crne Gore kao članice Evropske unije“, poručio je Đukanović.

Na pitanje šta je to pogrešno rađeno, i da li je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo greška, Đukanović je odgovorio da nije.

“Kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran sam da se to pitanje sada ili u dogledno vrijeme mora riješiti”, rekao je Đukanović i dodao da se ne može previdjeti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju formiranje nove vlade, on je rekao da vjeruje da će se uskoro vidjeti rasplet.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade”, kazao je Đukanović.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione koalicije, on je rekao da za sada postoji takva najava.

“Vidjećemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će on „pokušati da utiče”, on je rekao neće.

“Ne, zašto bi? Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene Demokratsku partiju socijalista (DPS)“, rekao je Đukanović.

Komentarišući navode da će DPS pošto-poto braniti vlast, on je rekao da se radi o konstrukcijama.

Na pitanje zašto je u kampanji forsirao priču o identitetu i zašto je Crna Gora, nakon 14 godina, još toliko „zagledana u Beograd“, on je rekao da je činjenica da „imamo jaku agresiju prema Crnoj Gori iz Beograda“.

„Govorim o manje više svim medijima, i svim značajnim akterima današnje političke scene u Srbiji“, precizirao je Đukanović.

Upitan da li pritom misli i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, on je odgovorio – naravno.

„Oficijelna politika Beograda je bila da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog „spskog sveta“ u trouglu između Beograda, Banja Luke i Podgorice“, rekao je Đukanović.

Na pitanje hoće li se to dogoditi, on je rekao „naravno da neće“.

„Vara se svako ko misli da će ovaj ishod da znači radikalno usvajanje svih onih rješenja u koja vjeruje dosadašnja opozicija, a očekivano buduća vlast, i da će to ubrzano Crnu Goru vratiti unatrag“, kazao je Đukanović.

„Ja sam ubijeđen da će Crna Gora, ipak, smoći snage da iz ovakvog izbornog ishoda očuva ono što je crnogorski državni, nacionalni i kulturni identitet“, istakao je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da će Crna Gora 2025. godine ipak biti na vratima Evropske unije.

„A gdje ću biti ja? Ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta”, kazao je Đukanović.

Najčitanije