fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlast i zajednica da budu svjesni odgovornosti za težinu žrtve koju podnose...

Vlast i zajednica da budu svjesni odgovornosti za težinu žrtve koju podnose novinari

Podgorica, (MINA) – Svaka vlast i cjelokupna zajednica moraju biti svjesni sopstvenog dijela odgovornosti za težinu žrtve koju podnose novinari, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, u čestitki povodom 23. januara Dana novinara Crne Gore, naveo da je za očekivati od svih državnih institucija i društvenih činilaca, da u svakom trenutku svog djelovanja, naročito javnog, imaju u vidu položaj i značaj misije novinara.

“Vrijeme je dokazalo da nijedna žrtva u prošlosti nije bila uzaludna, ali i da svaka vlast i cjelokupna zajednica moraju biti svjesni sopstvenog dijela odgovornosti za težinu žrtve koju su podnijeli i podnose novinari”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da, pošto se znaju imena i prezimena svih koji su nesebično i neustrašivo, društveno odgovorno pristupali svojoj radnoj obavezi, niko nema pravo da ikada odustane od personalizovanja krivice, pronalaženja i imenovanja onih koji su činili zločine protiv čovječnosti, protiv novinara.

“Najoštrije osude kojima se svakodnevno, promptno određujemo u odnosu na sve izgrede i izgrednike koji se obrušavaju na dostojanstvo, čast i integritet novinara, nijesu samo deklarativan odnos ove Vlade prema profesiji i profesionalcima kojima kao društvo dugujemo veliku zahvalnost za sve što su postigli svojom hrabrošću, svojim istraživačkim ambicijama, preciznošću i postojanošću”, navodi se u čestitki Krivokapića.

Njihova uloga, prema riječima Krivokapića, bila je i ostaje nezamjenjiva i “dužni smo da je kao društvo osnažimo i obezbjedimo joj bolje materijalne i tehničke uslove, kao i precizniji pravni okvir”.

On je istakao da će se sve dobrobiti programa Evropa sad preliti i na sektor novinarstva i učiniti da se osnaži položaj pouzdanih svjedoka kompleksne stvarnosti.

Krivokapić je ocijenio da se implementacijom tog projekta posredno jača pozicija svih uposlenika u Crnoj Gori, pa i novinara.

“I bez obzira na sve burne društvene procese, uvjeren sam, Program predstavlja samo početak progresivnog opštedruštvenog boljitka svih građana koji ostaju nepokolebljivo i nepogrešivo ujedinjeni na osnovama evropske vizije naše budućnosti”, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, novinarima čestita njihov Dan, sa iskrenom željom i trudom da se istinski ostane na jedino ispravnom putu – za evropsku, prosperitetnu Crnu Goru, koji ne trpi kompromise u kojima bi stradala demokratija, građanska volja većine i sloboda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije