fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada usvojila novu listu ljekova

Vlada usvojila novu listu ljekova

Podgorica, (MINA) – Vlada je usvojila novu listu ljekova koja sadrži više od 1,3 hiljade medikamenata koji se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da su u listu, koju je Vlada usvojila u srijedu, uvrštena 34 nova inovativna lijeka koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, reumatoloških i drugih oboljenja, koji najviće opterećuju populaciju.

„Takođe, na zahtjev zdravstvenih ustanova, dodati su i ljekovi koji se koriste u toku ambulantnog, odnosno bolničkog liječenja, kao i novi oblici ljekova i dopunjene indikacije za ljekove koji se već nalaze na listi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sa liste skinuta 23 lijeka, zbog isteka registacione dozvole, neusklađivanja cijene shodno Uredbi o kriterijumima za stavljanje, odnosno skidanje lijeka sa osnovne i doplatne liste ljekova, ali i na zahtjev proizvođača.

Među tim ljekovima, kako su rekli iz Ministarstva, nalaze se oni koji se koriste u terapiji dijabetesa Januvia i Janumet i kapi za oči Cosopt.

„Za te ljekove postoje odgovarajuće terapijske paralele na listi ljekova, i to Sitagliptin Teva, Maysiglu i Dolista za lijek Januviu, Maymetsi i Dolista duo za lijek Janumet i Glaumax za lijek Cosopt“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, cilj donošenja liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbijednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava FZO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije