fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoViše programskih sadržaja TV Hepi podsticalo na mržnju

Više programskih sadržaja TV Hepi podsticalo na mržnju

Podgorica, (MINA) – U programskim sadržajima „Dobro jutro Srbijo“, „Vikend jutro“, ,„Ćirilica“ i „Posle ručka“, na TV Hepi, vršeno je i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, saopšteno je iz Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM).

Iz SAEM-a su saopštili da su na današnjoj sjednici, donijeli odluku da se na šest mjeseci ograniči reemitovanje tih programskih sadržaja.

Kako su pojasnili, zbog potrebe sprovođenja neophodnih pravnih procedura, ta odluka će stupiti na snagu tokom naredne sedmice.

“Odluka je donešena jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti”, kazali su iz SAEM-a.

Oni su naveli da se u tim programskim sadržajima koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom.

Emisije su, kako su dodali, u sebi sadržale i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti.

“Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, Savjet Agencije je ocijenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da, budući da je riječ o pitanju od javnog interesa, SAEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest mjeseci, ograniči reemitovanje ovih emisija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra aukcija sportskih rekvizita

Podgorica, (MINA) - Aukcija sportskih rekvizita, kao dio akcije Zajedno do Pariza 2024, biće...