fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori prošle godine registrovano 116 samoubistava

U Crnoj Gori prošle godine registrovano 116 samoubistava

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 116 samoubistava, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije su kazali da se time učvršćuje zabrinjavajući bilans suicida u Crnoj Gori.

Kako su naveli, tokom 2022. godine registrovano je 126 samoubistava, 2021. godine 111, 2020. godine 109, a 2019. godine 100 samoubistava.

“Za samo prethodnih pet godina 562 osobe su sebi oduzele život u Crnoj Gori”, naglasili su iz policije.

Oni su istakli da je Crna Gora država koja i po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u posljednjoj deceniji prednjači po broju registrovanih samoubistava u odnosu na broj stanovnika.

“Uzroci ili pokretači su različiti, ali uglavnom je riječ o teškim zdravstvenim stanjima, socio – ekonomskim problemima, traumatičnim iskustvima, nesređenim porodičnim odnosima, i tako dalje”, naveli su iz policije.

Kako su kazali, iako na prvi pogled svako samoubistvo izgleda kao lični čin, uništavajući vlastiti život, osoba koja je sebi oduzima život dovodi u pitanje temeljnu vrijednost društva – ljudski život koji nije nadoknadiv.

Iz policije su istakli da to tu pojavu čini ozbiljnim društvenim problemom, posebno imajući u vidu razmjere koje uzima u crnogorskom društvu.

“U slučajevima suicida, Uprava policije može samo da bilježi statistiku jer dolazi na svršen čin, odnosno najčešće posljedično reaguje kroz preduzimanje uviđajnih i drugih procesnih radnji, uz sudjelovanje vještaka medicinske struke kojom prilikom se se konstatuje način i uzrok nastupljene smrti”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Crna Gora, nažalost, nema nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida niti nacionalno tijelo koje bi sihronizovano preduzimalo korake u borbi protiv uzročnika suicida.

“Ove brojke upozoravaju da pojedinačni napori organa iz različitih nadležnosti (Uprava policije, Centar za socijalni rad, medicinske službe i drugi) ne mogu uticati na ključno – prevenciju mogućih uzročnika suicida”, kaže se u saopštenju.

Policija je pozvala sve aktere, a prevashodno donosioce odluka na najvišem državnom nivou, da prepoznaju taj fenomen kako bi kroz multisektorsku saradnju i kroz razvijenu inkluziju, uz učešće svih stručnih službi, nevladinog i medijskog sektora, kao i šire zajednice, sa posebnom pažnjom pristupili adresiranju tog društvenog problema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Punktovi EPCG neće raditi tokom praznika

Nikšić , (MINA-BUSINESS) – Informativno naplatni punktovi Elektroprivrede (EPCG), tokom predstojećih praznika, neće raditi...