fbpx
NaslovnicaCrna GoraStejt department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Stejt department o rezoluciji o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) vjeruju da je važno komemoracijom obilježiti genocid u Srebrenici, imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, saopštili su iz Stejt departmenta i dodali da prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da SAD sa ponosom sponzorišu Nacrt rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

“Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida”, navodi se u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Stejt department je naveo da su SAD podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, koje su potvrdili međunarodni sudovi.

“Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, SAD vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta su kazali i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

sunčano vrijeme prognoza 03

Vremenska prognoza: Danas pretežno sunčano, do 25 stepeni

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...