fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrzentić: Javni servis mora ostati nezavisan

Srzentić: Javni servis mora ostati nezavisan

Podgorica, (MINA) – Javni servis je noseći stub demokratskog društva i mora ostati nezavisan i oslobođen od politike, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ona je rekla da je dužnost svih da doprinesu da Crna Gora ima Javni servis u interesu građana.

“To je uslov opstanka demokratskih vrijednosti i zbog toga se mora strateški i planski graditi bez razgradnje, propagande, politizacije i manipulacije”, rekla je Srzentić, prenosi PR centar.

Ona je govorila na konferenciji Media centra „RTCG danas-kako do boljeg javnog medijskog servisa?“, koja je dio projekta “Ponovno povezivanje građana i javnog emitera RTCG” koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.

“Javni servis mora učiniti sve da opravda povjerenje i očekivanje građana, da raznovrsnim, uravnoteženim, visokokvalitetnim programima zadovoljava potrebe najšire javnosti, nepristrasno i bez diskriminacije, jer u konačnom i rad javnog servisa se finansira novcem svih građana”, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da se u Javnom servisu moraju baštiniti vrijednosti građanskog društva u službi interesa svih nezavisno od nacionalne, etničke, vjerske, političke, ili bilo koje druge pripadnosti.

“RTCG još nije završila tranziciju od državne medijske organizacije do istinskog javnog servisa svih građana, koji bi se pridržavao najvećih profesionalnih standard”, kazala je ona.

Srzentić je ocijenila da ohrabruje, što je i konstatovano u Izvještaju Evropske komisije o napretku, da trenutno postoji uravnoteženije izvještavanje, odnosno da uređivačka politika podstiče raznovrsniji politički sadržaj.

“Očekujemo da će RTCG još posvećenije njegovati i poštovati vrijednosti izbalansiranog, fer, nepristrasnog izvještavanja, te ostalih principa i standarda koji bi građanima obezbijedili kvalitetno informisanje i predstavljenost interesa svih”, rekla je Srzentić.

Ona je zaposlenim u Javnom servisu poručila da su žila kucavica te medijske kuće i da su potrebni njihovi napori da se razvije Javni servis koji je odgovoran prije svega crnogorskoj javnosti i koji aktivno zastupa i sprovodi profesionalne novinarske standarde i standarde kvaliteta.

Šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, Nikol Galager, smatra da Javni servis treba da bude otvoren za javnost, da čuje građane i nevladine organizacije i dizajnira programe u skladu sa stavovima i potrebama pojedinaca i grupa, koje zastupaju različite društvene interese.

Galager je kazala da je cilj da se podstakne izvještavanje zasnovano na činjenicama i ojača kontrolna uloga medija, kako bi zadovoljili interes javnosti da zna i bude tačno i pravovremeno informisana.

“RTCG mora da bude samostalna u upravljanju i odlučivanju, da ima finansijsku stabilnost i profesionalnu uređivačku politiku u skladu sa visokim novinarskim i etičkim standarima”, kazala je Galager.

Ona je ocijenila da nova upravljačka struktura ima odgovornost da RTCG bude samostalna u radu i odupre se neprimjerenim političkim uticajima.

Rješenje nije, kako je kazala Galager, da kontrola Javnog servisa jedne političke grupacije, bude zamijenjena drugom.

“Vrijeme je da RTCG postane pouzdan i nezavisan izvor informacija, da radi u interesu svih građana. Novi Savjet RTCG i novi menadžment imaju veliku odgovornost da svojim djelovanjem podignu povjerenje građana u Javni servis”, navela je Galager.

Direktor Media centra, Goran Đurović, rekao je da je osim sportskog programa svih ostalih sadržaja na RTCG-u manje u odnosu na ono što je predviđeno programsko-produkcionim planovima.

Đurović je podsjetio da je na Parlamentarnom kanalu emitovan sadržaj koji nije dio programsko-produkcionog sadržaja i da RTCG ne može da emituje sadržaje koji nijesu obuhvaćeni programsko-prodkucionim planom.

“Direktni prenosi vjerskih događaja nijesu predviđeni programskim planom za Parlamentarni kanal, a upravo se to desilo. A na Parlamentarnom kanalu nije prikazan značajan broj sadržaja, koji se nalaze u programsko-produkcionom planu”, ukazao je Đurović.

On je ocijenio da je pitanje digitalizacije ostalo obavijeno velom tajne, zbog toga što prethodni menadžment nije htio da saopšti kako je preko 17 miliona EUR za digitalizaciju utrošeno.

Đurović je dodao da njih zanima zapisnik o tehničkom prijemu nakon sprovedenog postupka digitalizacije.

Đurović je poručio da želi da RTCG bude prva po povjerenju.

“Kad će ona biti takva zavisi od Savjeta i menadžmenta, ali i od političkih partija. Mi očekujemo i nećemo odustati od toga da udaljimo političare, odnosno političke partije i da spriječimo prekomjeran uticaj na ono što je izbor članova Savjeta, koji se sada desio” naveo je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije