fbpx
NaslovnicaCrna GoraSnaga države u sposobnosti održanja mira

Snaga države u sposobnosti održanja mira

Podgorica, (MINA) – Snaga države ne ogleda se samo u moći upotrebe oružja, već i u sposobnosti održanja mira, kazao je ministar odbrane Raško Konjević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Konjević je to kazao na proslavi Dana Vojske.

“Snaga države ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira”, kazao je Konjević.

On je kazao da je u savremenom zapadnom svijetu, kojem Crna Gora nedvosmisleno pripada, pitanje odbrane, prije svega, pitanje demokratije jer “demokratija društvo štiti od totalitarnih tendencija”.

Konjević je poručio da je proces demokratizacije Crne Gore i uspostavljanja pune vladavine prava i pravne države ireverzibilan.

“Da bi demokratija bila stabilna, nužno je odbraniti je od vanjskih prijetnji kojih, nažalost, ne manjka ni u današnjem svijetu”, kazao je ministar Konjević.

On je naglasio da se istorijske lekcije, očigledno, lako zaboravljaju, što potvrđuje brutalna agresija na jednu suverenu zemlju, i to na tlu Evrope.

Konjević je, kako se navodi, članstvo Crne Gore u NATO ocijenio kao ne samo bezbjednosnu, već i političku činjenicu prvog reda.

Kako je kazao, vojnike zakletva obavezuje da čašću i životom brane najveće vrijednosti Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), brigadni general Zoran Lazarević, kazao je da je borba za slobodu bila obrazac trajanja i način života naših predaka, zbog čega smo danas slobodni, samostalni, sigurni, uvaženi i ponosni.

“I ovaj stroj crnogorskih vojnika ima svoje zasluženo i uvaženo mjesto i ulogu, prije svega u Crnoj Gori, ali ništa manje i u svijetu – tamo gdje danas, možda kao nikada ranije postoji potreba da se čuva mir i sigurnost kao najveća vrijednost današnjice”, rekao je Lazarević.

On je zahvalio pripadnicima VCG na čestitom i odgovornom obavljanju dužnosti, što svojim predanim radom doprinose osjećaju sigurnosti crnogorskih građana, ali i građana Kosova i Letonije.

Proslavi Dana Vojske u Podgorici prisustvovao je državni vrh Crne Gore, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.

Iz Ministarstva su kazali da je prikazan i kulturno-umjetnički program, a tom prilikom je i oko 30 novih vojnika po ugovoru položilo zakletvu.

Dodaje se da je na kraju programa premijerno prikazan novi promotivni spot VCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...